Hart van mannen wordt anders oud dan dat van vrouwen

hart

De linkerhartkamer van mannen wordt zwaarder, terwijl de massa van de linkerhartkamer van vrouwen afneemt.

Onderzoekers bestudeerden de linkerhartkamer van bijna 3000 mensen. Onder de proefpersonen bevonden zich mannen en vrouwen. Geen van de proefpersonen leed aan een hart- of vaatziekte toen het onderzoek begon. De onderzoekers bestudeerden het hart van de proefpersonen met behulp van een MRI-scan en herhaalden de scan ongeveer tien jaar later. “Zodat we konden zien wat er na een decennium met hun harten was gebeurd,” vertelt onderzoeker John Eng.

Verschillen
Zowel bij mannen als bij vrouwen wordt de linkerhartkamer door de tijd heen kleiner. Hierdoor komt minder bloed het hart binnen en wordt minder bloed naar de rest van het lichaam gepompt. Maar bij mannen wordt de hartspier rond de hartkamer door de jaren heen groter en dikker, terwijl deze bij vrouwen net zo groot blijft of zelfs ietsje kleiner wordt. “Een dikkere hartspier en een kleiner volume van de hartkamer zijn voorbodes van een verhoogd risico op een met ouderdom samenhangend hartfalen, maar de verschillen die we tussen de geslachten zien, wijzen erop dat mannen en vrouwen de ziekte om verschillende redenen ontwikkelen,” legt onderzoeker John Eng uit.

Gewicht
Over een periode van tien jaar nam het gewicht van de linkerhartkamer van mannen met gemiddeld acht gram toe, terwijl het gewicht van de hartkamer van vrouwen gemiddeld met 1,6 gram afnam. De hoeveelheid bloed die in de linkerhartkamer paste, nam zowel bij mannen als vrouwen af, maar bij vrouwen meer dan bij mannen.

Hoe en waarom de verschillen ontstaan, is onduidelijk. Wel kunnen we op basis van dit onderzoek voorzichtig stellen dat hartproblemen bij oudere mannen wellicht op een andere manier behandeld moeten worden dan bij oudere vrouwen.

Bronmateriaal

"MRI shows heart ages differently in women than in men" - Radiological society of North America (via Eurekalert.org)
"Male and female hearts don't grow old the same way" - John Hopkins Medicine (via Eurekalert.org)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd