Wie Harry Potter-boeken leest, is minder positief over Donald Trump

In Harry Potter-boeken draait het om tolerantie en respect voor dingen die anders zijn. Daarmee staat de boodschap van deze reeks haaks op de uitspraken die presidentskandidaat Donald Trump doet. Nieuw onderzoek wijst uit dat lezers van Harry Potter-boeken minder positief zijn over Trump.

Des te meer Potter-boeken een persoon leest, des te groter is het effect. Zelfs wanneer onderzoekers rekening houden met geslacht, opleidingsniveau, leeftijd en religie blijft het Harry Potter-effect bestaan. Het paper is gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad PS: Political Science and Politics.

“Omdat de politieke uitspraken van Trump lijnrecht tegenover de waarden van de Harry Poter-reeks staan, heeft blootstelling aan Harry Potter invloed op hoe Amerikanen reageren op Donald Trump”, vertelt professor Diana Mutz van de universiteit van Pennsylvania. Hillary Clinton doet er dus goed aan om een flinke partij Potter-boeken in te slaan en weg te geven aan trumpianen. De kans is echter aanwezig dat veel aanhangers van Donald Trump wel eens een Harry Potter-boek hebben gelezen, want er zijn wereldwijd al meer dan 450 miljoen exemplaren van de reeks verkocht.

Donald Trump noemde vrouwen "varkens, honden en walgelijke beesten".
Donald Trump noemde vrouwen “varkens, honden en walgelijke beesten”.
Donald Trump lijkt op Voldemort
Bepaalde thema’s in het boek staan inderdaad haaks op de ideeën van Trump. Zo strijdt Harry Potter tegen Voldemort: een tovenaar die streeft naar bloedzuiverheid in de toverwereld. Een halfbloed – zoals Harry Potter – heeft minstens één niet-magische grootouder. Aanhangers van Voldemort zien halfbloedjes niet als echte tovenaars. Ironisch is dat Voldemort zelf halbloed is. Eigenlijk doet dit een beetje denken aan de zuivering in de Tweede Wereldoorlog, toen Adolf Hitler een raszuiver arisch rijk wilde creëren. Dat terwijl Hitler zelf niet aan het Arische ideaalbeeld voldeed. Het is te kort door de bocht om Trump met Hitler te vergelijken, maar de presidentskandidaat maakte al wel negatieve opmerkingen over o.a. vrouwen, Mexicanen, Aziaten en mensen met een beperking.

Daarnaast draait het in de Harry Potter-reeks om het vredig oplossen van conflicten. Terwijl Voldemort veel tovenaars dood, doet Potter niet mee aan martelpraktijken. Sterker nog: Harry Potter redt het leven van zijn aartsrivaal Draco Malfidus. Trump daarentegen is een voorstander van martelpraktijken om informatie te winnen, zoals waterboarden. Daarnaast wil Trump de gezinnen van terroristen doden, waardoor terroristen twee keer nadenken voor ze een aanslag plegen.

Enquete
Voor haar onderzoek ondervroeg Mutz 1.142 Amerikanen in 2014 en in 2016. Zij stelde vragen over de consumptie van Harry Potter-boeken en de mening van een persoon over waterboarden, de doodstraf en de behandeling van moslims en holebi’s. Daarnaast moesten de deelnemers een waardering geven aan Donald Trump op een schaal van nul tot honderd. Ieder Harry Potter-boek verlaagt de waardering van Donald Trump met gemiddeld twee tot drie punten. Mutz: “Dat lijkt weinig, maar iemand die alle zeven boeken heeft gelezen, geeft Donald Trump gemiddeld achttien punten minder.”

We moeten even afwachten tot eind dit jaar om te zien of Donald Trump wint of niet. Maar als hij verliest, dan komt dit misschien wel door de populariteit van Harry Potter. We zullen zien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd