Harmonische frequenties maken muziek goed

Wetenschappers bestudeerden de muzikale voorkeuren van 250 studenten. Uit deze analyse blijkt dat mensen een voorkeur hebben voor frequenties die in harmonie met elkaar zijn. Harmonische frequenties zijn veelvouden van dezelfde frequentie, die tegelijkertijd worden gespeeld. Zo zijn geluiden op 400, 600 en 800 hertz veelvouden van 200.

De wetenschappers bestudeerden ook een fenomeen dat ‘beating’ wordt genoemd. Beating ontstaat wanneer twee geluiden dicht bij elkaar liggen, maar niet op dezelfde frequentie zijn. Ook ontstaat beating wanneer geluiden niet in harmonie zijn. Of een bepaald liedje aangenaam gevonden wordt door de studenten, komt volgens de wetenschappers niet door beating. Het effect is te verwaarlozen.

Wetenschappers zijn al langer op zoek naar het geheime recept van goede muziek. “Het is misschien wel één van de oudste vragen”, vertelt Josh McDermott van de New York universiteit. McDermott en zijn collega’s denken dat een onderzoek onder mensen uit andere culturen mogelijk verschillende resultaten oplevert. “Luisteraars met verschillende ervaringen hebben waarschijnlijk andere voorkeuren.”

Dus of u nu houdt van hiphop of klassieke muziek: goede muziek blijft een kwestie van smaak.

Bronmateriaal

"Music To Your Ears?" - Discovery

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd