Handen wassen maakt optimistischer en minder gemotiveerd

handen wassen

Mensen die tijdens een taak falen en daarna hun handen wassen zijn optimistischer dat ze de taak een tweede keer wel zullen volbrengen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Overigens is dat optimisme onterecht: mensen die hun handen wassen, presteren een tweede keer slechter.

Dat schrijft een onderzoeker van de universiteit van Keulen in het blad Social Psychological and Personality Science. Hij baseert zijn conclusies op een experiment onder 98 proefpersonen.

Experiment
De onderzoeker verdeelde de proefpersonen over drie groepen. Twee van de drie groepen kregen een taak voorgelegd die ze onmogelijk met succes konden volbrengen. Nadat de twee groepen gefaald hadden, kreeg de ene groep de opdracht de handen te wassen. Zowel de groep die de handen waste als de groep die dat niet deed, was optimistisch dat de taak de volgende keer wel lukken zou. Maar het optimisme van de groep die de handen had gewassen, was groter.

Nog een keer
Vervolgens kregen de proefpersonen de taak nog eens voorgelegd. De proefpersonen die de handen niet hadden gewassen, volbrachten de taak vele malen beter dan de proefpersonen die hun handen wel hadden gewassen. Sterker nog: de prestaties van de mensen die de handen hadden gewassen was vergelijkbaar met die van een controlegroep die de test voor het eerst deed.

Het onderzoek suggereert dat het wassen van de handen negatieve gevoelens die we na een mislukking ervaren kan verminderen. Maar tegelijkertijd lijkt het wassen van de handen ook de motivatie om de volgende keer beter uw best te doen, weg te nemen.

Bronmateriaal

"Händewaschen macht optimistisch" - Uni-Koeln.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door SCA Svenska Cellulosa Aktiebolaget (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd