Hand van God in de ruimte gespot?

hand-god

Is dit een röntgenfoto van een hand? Nee, het is een nevel op een afstand van 17.000 lichtjaar van de aarde vandaan. De ster PSR B1509-58 ejaculeert materie en deze materie neemt de vorm van vingers aan.

Deze bijzondere foto is gemaakt door NASA’s NuSTAR-telescoop. De nevel wordt verlicht door een dode ster, een pulsar. Na de supernova-explosie is een deel van de kern overgebleven. Deze pulsar is slechts 19 kilometer in doorsnee, maar draait iedere seconde zeven keer (!) om zijn as. Hierdoor ejaculeert de ster deeltjes, die weer in aanraking komen met het gas van het supernovarestant. Het materiaal geeft röntgenstraling af, wat op deze röntgenfoto te zien is als een open hand.

Maar zorgt de interactie tussen deeltjes van de pulsar en de supernovadeeltjes voor de verschijning van de hand of neemt het materiaal de vorm van een hand aan? “We weten niet of de hand een optische illusie is of niet”, zegt wetenschapper Hongjun An van de McGill universiteit. “Op deze NuSTAR-foto lijkt de hand meer op een vuist, waardoor we wel ideeën hebben.”

Met dank aan NuSTAR zijn er de afgelopen tijd al bijzondere ontdekkingen gedaan. Zo vonden astronomen vorig jaar de eerste pulsar nabij het hart van onze Melkweg. Tevens spotte de ruimtetelescoop tien zwarte gaten in één oogopslag.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd