Halloween in de ruimte: van een griezelige planetoïde met doodskop naar de geest van Cassiopeia

Binnenkort is het weer Halloween, maar wist je dat het ook spookt aan de nachthemel? We vonden deze spannende foto’s in het archief.

Bij Halloween denk je wellicht niet direct aan planeten, sterren en sterrenstelsels. Toch zijn er veel ruimteobjecten die er angstaanjagend uitzien. Soms heb je daarvoor een klein beetje fantasie nodig…

Planetoïde in de vorm van een doodshoofd
We beginnen in ons eigen zonnestelsel. Op 31 oktober 2015 – jawel, Halloween – scheerde griezelige planetoïde in de vorm van een doodshoofd vlak langs de aarde. Het object heet eigenlijk TB145 en werd voor het eerst op 10 oktober 2015 in Hawaii waargenomen. De planetoïde is heel donker en is net zo reflecterend als houtskool. In 2018 vloog het object nog een keer langs de aarde. Hieronder zie je de angstaanjagende radarbeelden van dit object.

Spook in de ruimte
In het sterrenbeeld Cassiopeia bevindt zich de nevel IC 63. Deze nevel wordt ook wel de ‘Geest van Cassiopeia’ of de Geestnevel genoemd. De ster Gamma Cassiopeia geeft straling af en daarmee wordt de nevel geboetseerd. Deze ster is negentien keer zwaarder en 65.000 keer helderder (!!) dan onze eigen zon. Het is best vreemd dat IC 63 beïnvloedt wordt door de straling van Gamma Cassiopeia, omdat de nevel op enkele lichtjaren afstand ligt van de grote ster. Dit laat maar weer eens zien hoe krachtig de straling van de nabije reuzenster is.

Halloween-pompoen in de ruimte
In 2014 gaf de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie een geweldige foto van onze moederster vrij. Het lijkt net alsof de zon een eng gezicht trekt. De zon lijkt een beetje op de Halloween-pompoenen die komende week massaal gemaakt worden. De foto is gemaakt door het Solar Dynamics-observatorium. De delen die op deze foto lijken op te lichten zijn gebieden die tijdens het maken van de foto actief waren.

Het oog van Sauron?
De stofschijf rond de drievoudige ster Fomalhaut heeft wel iets weg van het oog van Sauron. Fomalhaut ligt op slechts 25 lichtjaren van de aarde en deze ring is ongeveer 42 miljard kilometer in diameter. De onderstaande foto is gemaakt door de Hubble-ruimtetelescoop. In 2017 maakte ALMA een foto van de ijskoude stofring rondom de jonge ster. Om de ster draait een exoplaneet: Fomalhaut b. Bijzonder is het feit dat Fomalhaut b ooit direct gefotografeerd is.

Gigantische spin in Boogschutter
We eindigen deze spannende reeks met een Hubble-foto van NGC 6537: de Rode Spinnevel. Ben je bang voor kleine spinnetjes, dan moet je zeker niet in de buurt komen van deze kolossale planetaire nevel. In deze tweelobbige nevel bevindt zich één van de heetste witte dwergen die we kennen. Deze witte dwerg is ongeveer 4.000 lichtjaar van de aarde verwijderd.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Afbeelding bovenaan dit artikel: archief Scientias.nl.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd