Archeologen hebben ontdekt dat de oude mens 3,4 miljoen jaar geleden al stenen gereedschappen gebruikte. Dat is bijna één miljoen eerder dan gedacht. Dat bewijst dat de Steentijd veel eerder begon en dat niet de homo habilis, maar de australopithecus afarensis (u weet wel: Lucy: half aap, half mens) de eerste was die met gereedschappen aan de slag ging.
Een onderzoeksteam onder leiding van Zeresenay Alemseged ontdekte twee fossiele dierenbotten. De restanten zijn zo’n 3.4 miljoen jaar oud en waren flink bewerkt. Ze waren gesneden en het merg was met een stenen voorwerp verwijderd. Dat bewijst dat stenen gereedschappen werden benut om dieren te slachten.
Herzien
Alemseged deed zijn ontdekking in Ethiopië, vlakbij de plaats waar Lucy (zie de foto) in 1976 werd gevonden. “Deze vondst dwingt ons absoluut om onze geschiedenisboeken over de evolutie van de mens te herzien,” meent Alemseged. “Het bewijs dat wij gereedschappen gebruikten en vlees aten is bijna een miljoen jaar ouder dan gedacht. Dat heeft een enorme impact op de geschiedenis van de mensheid.”
Ethiopië
Voordat deze ontdekking werd gedaan, ging men ervan uit dat de Steentijd zo’n 2,5 miljoen jaar geleden startte. Die conclusie was gebaseerd op stenen gereedschappen uit die tijd die eveneens in Ethiopië werden gevonden.
Alemseged benadrukt hoe belangrijk het is om te weten wanneer de mens gereedschap ging gebruiken. “Het gebruik van gereedschappen veranderde de manier waarop onze vroege voorouders met de natuur omgingen. Dankzij het gereedschap konden zij nieuwe soorten voedsel eten en nieuwe gebieden exploiteren. Ook leidde het tot het maken van gereedschappen. Dat was een belangrijke stap in onze evolutie en leidde uiteindelijk tot zeer geavanceerde technologieën zoals vliegtuigen, MRI-scans en iPhones.”