Half miljard bomen weg in Amazongebied door zware storm

Een krachtige storm in januari 2005 vernietigde ongeveer een half miljard bomen. Dit beweren wetenschappers van de Tulane universiteit in New Orleans. Zij gebruikten satellietdata, observaties en computermodellen om te berekenen dat 441 miljoen tot 663 miljoen bomen werden vernietigd door de storm.

“De ontbossing in de Amazone is niet te vergelijken met de schade na deze storm. Het zijn twee verschillende processen”, zegt wetenschapper Jeff Chambers. “Toch was de storm erg groot.”

Eerst dachten wetenschappers dat een langdurige droogte verantwoordelijk was voor de grote bomensterfte. Achteraf blijkt dat een zware storm de schade aanrichtte. De onweersbuien trokken van 16 januari tot 18 januari 2005 over een gebied in de Amazone met een grootte van 1.000 bij 200 kilometer. Windstoten tot 145 kilometer per uur ontwortelden veel bomen. Op sommige plaatsen werd tachtig procent van de bomen gedood.

Als bomen sterven, dan laten ze opgeslagen koolstofdioxide los in de atmosfeer. En teveel koolstofdioxide in de atmosfeer zorgt voor klimaatverandering.

“Het is belangrijk om te weten hoe vaak deze stormen plaatsvinden”, zegt Chambers. “Hoeveel bomen in het Amazonegebied jaarlijks omvallen door de wind? Zelfs dat weten we niet eens!”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd