Haïtianen kunnen alarmnummer niet bereiken

 TECHNOLOGIE  Haitianen die door de aardbeving nog onder het puin liggen, kunnen met hun mobiele telefoon de alarmcentrale niet te pakken krijgen. “Mensen proberen het soms vijftien tot twintig keer met dezelfde telefoon”, zegt Jyoti Mahurkar-Thombre van het bedrijf Alcatel-Lucent. “Dat is erg pijnlijk om te zien.”

Het probleem is dat de systemen niet werken die verschillende telefoonnetwerken met elkaar verbinden. Mensen kunnen dus alleen maar bellen met anderen die hetzelfde telefoonnetwerk hebben. Stel, zoiets zou in Nederland gebeuren, dan zouden de Telfort-klanten alleen andere Telfort-klanten kunnen bereiken.

In Haiti zijn – net als in Nederland – veel verschillende telefoonmaatschappijen. Telefoonmaatschappijen raden mensen aan om andere nummers te bellen als ze het alarmnummer 114 niet te pakken krijgen. Maar ja, hoe vertel je dit aan mensen die onder het pijn liggen?

Er is nog een andere oplossing. Het bedrijf Alcatel-Lucent stelt momenteel een lijst samen met alle nummers die vaak 114 hebben geprobeerd te bellen. Op deze manier kunnen deze mensen teruggebeld worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd