Hagedis met helderblauwe kop ontdekt in Vietnam

hagedis

Wetenschappers hebben in Vietnam een nieuwe soort hagedis ontdekt. De hagedis is met gele, groene en helderblauwe tinten bijzonder kleurrijk en het is opmerkelijk dat deze zo lang aan de aandacht van de wetenschap is ontsnapt.

De nieuwe soort heeft de naam Calotes bachae gekregen. Dat schrijven wetenschappers in het blad Zootaxa.

Kleuren
Wat het meest opvalt aan de nieuwe hagedis zijn zijn kleuren. Die zijn echter lang niet altijd te zien. Net als kameleons kunnen de hagedissen hun kleuren aanpassen. In het donker zijn ze bijvoorbeeld donker van kleur (bruinig) en bijna niet te onderscheiden van hun omgeving. Maar dat kan binnen enkele minuten tijd radicaal veranderen. De kop van de mannetjes kleurt dan helderblauw.

WIST U DAT…

…vorig jaar nog 24 nieuwe soorten hagedissen zijn ontdekt?

In de stad
Wie de kleurrijke hagedis tegen het lijf wil lopen, hoeft daarvoor niet per se de Vietnamese regenwouden in te duiken. De hagedissen hebben geleerd om met mensen om te gaan en zijn zelfs in parken in steden met miljoenen inwoners terug te vinden.

Maar hoe kan deze dan zolang aan de aandacht van mensen ontsnapt zijn? Dat is vrij simpel. De hagedis lijkt sterk op een andere soort hagedis en werd daar ook jaren voor aangezien. Pas toen wetenschappers de genen van de dieren gingen bestuderen, ontdekten ze verschillen en moesten ze concluderen dat één van de hagedissen een gloednieuwe soort was.

Bronmateriaal

"Zoologen aus Bonn und Moskau entdecken spektakulär blauen Mini-Drachen in den Regenwäldern Vietnams" - Idw-online.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Peter Geißler / ZFMK Bonn.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd