Had Mars vroeger een grote oceaan?

Onderzoekers van de Universiteit van Colorado beweren dat de rode planeet Mars 3,5 miljard jaar geleden voor ruim een derde onder water stond. De conclusies van de wetenschappers zijn te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience.

Bovendien zou Mars naast een grote oceaan, die een groot deel van het noordelijk halfrond onder water zette, ook een waterkringloop hebben gehad, vergelijkbaar met de kringloop op aarde. Tot deze conclusie kwamen de wetenschappers na diepgaand onderzoek van tientallen drooggevallen rivierdelta’s op Mars.

Groot onderzoek
“De rivierbeddingen liggen allemaal op dezelfde hoogte, wat erop wijst dat de vroegere rivieren ofwel direct op de oceaan uitkwamen ofwel op grote meren die langs de rand van de oceaan lagen,” aldus de onderzoekers. “Destijds moet er ook veel neerslag gevallen zijn, gezien de omvang van het rivierenstelsel nabij de oceanen.”

Het is niet de eerste keer dat men suggereert dat Mars vroeger een grote oceaan had. Maar het is wel het eerste onderzoek waarbij gegevens van zowel Amerikaanse als Europese Marsmissies op zo’n grote schaal zijn gecombineerd. Nu rest ons enkel nog de vraag: waar is die 124 miljoen kubieke meter Marswater gebleven?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd