Hacker gebruikt foto om vingerafdruk te klonen

vingerafdruk

Een hacker van het Chaos Computer Club-netwerk beweert dat hij de vingerafdruk van een Duitse minister heeft gekloond. Hij gebruikte hiervoor foto’s van de minister, die gemaakt zijn met een normale fotocamera.

Op dit moment wordt vingerafdrukherkenning steeds vaker ingezet om toegang te krijgen tot beschermde informatie. Een goed voorbeeld is de scanner die is ingebouwd in hedendaagse smartphones van Apple en Samsung. Door je vinger tegen de scanner te houden, wordt de telefoon ontgrendeld zonder dat er een wachtwoord nodig is. Hacker Jan Krissler beweert dat deze manier van beveiliging niet heel erg veilig is. De hacker verwacht dat politici voortaan handschoenen gaan gebruiken om te voorkomen dat hun vingerafdrukken ‘gehackt’ worden tijdens toespraken en andere publieke bijeenkomsten.

Aderherkenning
“Statische biometrische herkenning – zoals gezichtsherkenning of vingerafdrukherkenning – is geen goede vorm van beveiliging, omdat ze makkelijk omzeild kunnen worden”, vertelt expert professor Alan Woodward van de Surrey universiteit aan de BBC. “Dynamische biometrische herkenning heeft wel de toekomst, bijvoorbeeld de herkenning van aderen in vingers. Dan weten we dat de persoon in leven is en ook daadwerkelijk aanwezig is.”

Overigens is aderherkenning niet iets nieuws. Diverse banken gebruiken aderherkenning al voor hun klanten. Zij kunnen o.a. in Polen en Japan al geld pinnen door hun aderen te scannen.

Meerdere beveiligingslagen
Moeten we vingerafdrukherkenning volledig schrappen? Nee, vertelt journalist Emil Protalinski van VentureBeat. “Er bestaat geen 100% waterdichte beveiliging. Vingerafdrukherkenning kan zeker gebruikt worden, bijvoorbeeld in combinatie met een pincode of wachtwoord.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd