Haaien zitten vol resistente bacteriën

Tot grote verbazing van wetenschappers zitten haaien en baarzen vol bacteriën die ook nog eens resistent zijn tegen vele medicijnen waaronder antibiotica en penicilline. De bacteriën doen de dieren niets, maar zouden vandaag of morgen op mensen kunnen overspringen. Met alle gevolgen van dien.

Met name de haaien in de buurt van Florida Keys en Belize hebben nogal wat bacteriën in zich. Er waren exemplaren bij die resistent waren voor dertien verschillende soorten antibiotica. De vissen in de buurt van Martha’s Vineyard, Massachusetts deden het dan weer een stuk beter: zij hadden de minste resistente bacteriën bij zich.

Het is onduidelijk hoe de haaien de bacteriën resistent hebben gekregen. Wellicht hebben de dieren – die bovenaan de voedselketen tronen – vissen gegeten die resistent waren. Een andere mogelijkheid is vervuiling. Zo ontdekten de onderzoekers dat een tank die aangesloten was op het riool en nabij Florida Keys stond, overliep. Het rioolwater – dat sporen van geslikte antibiotica bevat – belandde in het water. Het zou ook kunnen dat bacteriën de resistentie direct aan de mens te danken hebben. Met name bij Belize zwemmen veel toeristen met de relatief ongevaarlijke verpleegsterhaai. Daarbij raken mens en dier elkaar veelvuldig aan.

Hoe ouder de haai is, des te meer resistente bacteriën hij huisvest. Uit nader onderzoek moet blijken hoe de haaien deze oplopen. “We weten nu dat deze poel vol resistente bacteriën bestaat,” meent onderzoeker Blackburn. Hij pleit dan ook voor meer en regelmatiger onderzoek. “Onze studie toonde aan dat resistentie overal waar we gekeken hebben, is. Zelfs in verlaten gebieden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd