Haaien denken dat sommige mensen vogels zijn

  tijgerhaai

  Er zijn haaien die denken dat kitesurfers vogels zijn. Dit beweren marinebiologen in een nieuw paper. De wetenschappers onderzochten een aanval van een tijgerhaai in 2011, waarbij een 15-jarige kitesurfer om het leven kwam.

  “De haai heeft de beweging van de kitesurfer aangezien voor een vogel”, vertelt hoofdauteur Eric Clua aan Discovery. “De tijgerhaai trok de kite (vlieger, red.) naar beneden, zonder de surfplank, net als hoe een haai een vogel uit de lucht grijpt.”

  Clua en zijn collega’s bestudeerden het stoffelijk overschot van de tiener, die in 2011 tijdens het kitesurfen een paar keer fataal gebeten werd door een tijgerhaai. Zij schrijven hierover in een paper, dat in juli 2014 verscheen in het Journal of Forensic and Legal Medicine.

  Risico van het vak

  Moeten we haaien doden die te dicht bij de kust komen? Nee, vindt onderzoeker Austin Gallagher. “Dit is het risico van het vak. De zee is geen dierentuin. Wie het water opgaat, moet het gevaar accepteren. Dit doen bergbeklimmers toch ook? Als bergbeklimmer kun je van de berg vallen. Dan ga je toch ook geen stuk van de berg afzagen?”

  Aanval van de tijgerhaai
  De tiener was 45 minuten aan het kitesurfen voor de kust van Nieuw-Caledonië, toen hij zijn surfplank verloor. De jongen hield zijn vlieger vast, maar schreeuwde als snel dat hij door een haai was gebeten. De jongen werd twee keer gebeten in zijn linkerbeen met als gevolg bloedverlies en hypovolemische shock. Zijn vrienden probeerden de jongen te helpen en probeerden hem nog te reanimeren, maar het was al te laat.

  Voedingsprikkel
  De onderzoekers denken dat het verlies van de surfplank fataal was. “De vlieger trok de kitesurfer op hoge snelheid over het oppervlak van water”, schrijven de auteurs. “Dit is een sterke voedingsprikkel voor haaien.”

  Gedragsprobleem
  Hoewel vooral kitesurfers regelmatig worden aangevallen door haaien, is het geen gedrag dat alle haaien vertonen. “Het is niet zo dat één haaiensoort altijd mensen aanvalt”, zegt onderzoekster Austin Gallagher van de universiteit van Miami. “Vaak gaat het om individuen met een gedragsprobleem.”

  Visuele prikkels
  Het is niet gek dat een tijgerhaai een kitesurfer heeft aangevallen. “Tijgerhaaien vertrouwen erg op hun zicht en vallen regelmatig vogels aan”, zegt Gallagher.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd