Haai sms’t: “Ik kom eraan”

Ieder jaar komen er enkele mensen om het leven door een agressieve haai. Gelukkig is een situatie uit de film ‘Jaws’ in de toekomst niet meer mogelijk. Een haai die de kust nadert, stuurt automatisch een sms’je naar strandwachters. Dit geeft strandwachters genoeg tijd om mensen uit het water te halen.

75 witte haaien, de meest gevaarlijke haaien ter wereld, zijn uitgerust met een radiozender. Deze zenders zijn verbonden met twintig boeien. Samen met vijftig sensoren op de oceaanbodem hopen Australische wetenschappers het migratiegedrag van haaien te analyseren. Deze informatie stelt autoriteiten in staat om nog beter te voorspellen wat haaien doen.

Als bonus krijgt een strandwachter een sms’je als een haai met een radiozender in de buurt komt van een boei. De strandwachter heeft nog genoeg tijd om alle mensen uit het water te halen, voordat de haai arriveert. Zelfs al zwemt de haai op volle snelheid, dan nog duurt het enkele minuten voordat een haai de kust bereikt.

Op dit moment hebben 75 haaien een radiozender en dat is nog te weinig. Wereldwijd zijn er namelijk zo’n 3.500 witte haaien. Slechts twee procent van alle witte haaien heeft een radiozender. Nog lang niet genoeg om haaienaanvallen te voorkomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd