Haai met indringend grote ogen ontdekt in de Golf van Mexico

  Het gaat om een nieuwe soort!

  In eerste instantie dachten onderzoekers dat ze een reeds bekende haaiensoort hadden opgediept. Maar vervolgonderzoek wees dan toch uit dat het om een nieuwe soort ging. En die soort gaat voortaan onder de naam Squalus clarkae door het leven.

  Diep
  S. clarkae komt voor in de Golf van Mexico en het westelijke deel van de Atlantische Oceaan. Dat de haai zich zolang verborgen heeft weten te houden, is goed te verklaren: S. clarkae leeft op grote diepte.

  Een volwassen S. clarkae. Afbeelding: MarAlliance.

  Ze lijken allemaal op elkaar
  Dat laatste is ook de reden dat onderzoekers niet direct in de gaten hadden dat ze met een nieuwe soort te maken hadden, zo legt onderzoeker Toby Daly-Engel uit. “Diepzeehaaien worden allemaal gevormd door dezelfde evolutionaire druk, dus uiteindelijk lijken ze ook allemaal heel sterk op elkaar. Daarom moesten we afgaan op DNA.”

  De ontdekking van S. clarkae is belangrijk, vertelt onderzoeker Mariah Pfleger. “Dit soort onderzoek is van essentieel belang voor het behoud en management van haaien die momenteel op verschillende manieren – van overbevissing en bijvangst tot de wereldwijde handel in haaienvinnen – bedreigd worden. Veel vissers gaan in steeds diepere en diepere wateren vissen en helaas is er heel weinig bekend over veel van de organismen die hier in de diepte leven. Om de soorten die in diepe wateren te behouden, moeten we allereerst vaststellen wat daar te vinden is.”

  Bronmateriaal

  "Newly Discovered Shark Species Honors Female Pioneer" - Florida Institute of Technology

  Afbeelding bovenaan dit artikel: MarAlliance

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd