Haai mept prooi bewusteloos of dood met zijn staart

haai

Wetenschappers hebben ontdekt dat de Pelagische voshaai er wel een hele bijzondere jachttechniek op nahoudt. Het dier jaagt op scholen sardientjes door heel hard met zijn staart te slaan en zo meerdere visjes in één klap bewusteloos of zelfs dood te meppen.

De onderzoekers bestudeerden de Pelagische voshaai voor de kust van de Filipijnen. Ze waren er 25 keer getuige van hoe de haaien meerdere visjes in één klap bewusteloos of zelfs dood mepten. De haaien bewegen hun borstvinnen naar binnen, tillen hun achterste snel op en slaan hard met hun staart op het water (zie ook het filmpje hieronder). Daarna hoeft de haai de bewusteloze of dode visjes alleen nog maar te verzamelen. Gemiddeld wisten haaien op deze manier in één klap iets meer dan drie sardientjes buit te maken.

“We hebben nu duidelijk bewijs: Pelagische voshaaien jagen echt met hun staarten,” zo schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE. “Het slaan met de staart is een efficiënte strategie tijdens de jacht op prooien die in scholen leven, aangezien de haaien in staat zijn om meerdere prooien tegelijkertijd te nuttigen.” “Dit bijzondere verhaal benadrukt de diversiteit die er is als het gaat om de jachttechnieken van haaien in een oceaan waar roofdieren gedwongen worden om zich aan te passen aan het complexe vluchtgedrag van hun rap in aantallen afnemende prooi,” voegt onderzoeker Simon Oliver toe.

Overigens is de Pelagische voshaai niet de enige die er deze strategie op nahoudt. Eerder onderzoek toonde al aan dat ook dolfijnen en orka’s hun staart gebruiken om een prooi onder controle te krijgen of bewusteloos te slaan. En ook bultruggen en potvissen kunnen nog wel eens hard met hun staarten slaan. Niet om prooien te vangen, maar om op grote afstand met elkaar te communiceren.

Bronmateriaal

"Thresher Sharks Use Tail-Slaps as a Hunting Strategy" - PLoSONE.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rafn Ingi Finnsson (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd