Haai blijkt kleurenblind en wij kunnen daar ons voordeel mee doen

Het zijn echte jagers die in veel gevallen bovenaan de voedselketen prijken: haaien. Maar hun leven blijkt toch niet zo rooskleurig als gedacht: nieuw onderzoek wijst erop dat haaien kleurenblind zijn. En dat is informatie waar wij mensen iets mee kunnen.

Onderzoekers van de universiteit van Western Australia bestudeerden wobbegongs. Deze haaien brengen het grootste deel van hun leven op de oceaanbodem door: een plek waar ze dankzij hun camouflagekleuren helemaal in op lijken te gaan. Ze gebruiken die kleuren ook om te jagen. Ze wachten rustig af tot een prooi voorbij komt zetten en slaan dan toe.

Kegeltjes
De onderzoekers bestudeerden de ogen van de wobbegongs en waren vooral nieuwsgierig naar de kegeltjes. Deze bevinden zich in het netvlies en worden gebruikt om bij helder licht te kijken. Veel dieren hebben verschillende soorten kegeltjes die ook weer gevoelig zijn voor verschillende delen van het lichtspectrum. Het zenuwstelsel kan de signalen van deze verschillende kegeltjes met elkaar vergelijken en is zo in staat om kleuren te zien. Als er echter slechts één soort kegeltje is, kan een dier geen kleuren zien.

WIST U DAT…

…onlangs een foto is gemaakt van een haai die een haai eet?

Kleur mist
Bij de wobbegongs troffen de onderzoekers maar één soort kegeltje aan. “Haaien zijn heel visuele dieren, maar de wereld die ze zien, mist kleur,” concludeert onderzoeker Nathan Hart.

Het onderzoek kan wel eens van groot belang zijn. “Zo kan het mogelijk zijn om deze kennis te gebruiken om de manier waarop een haai op bepaalde objecten reageert, te veranderen.” Op basis van het onderzoek kunnen wellicht wetsuits en surfborden worden ontwikkeld die de kans op een aanval van een haai verkleinen. En ook visgerei waar haaien nu soms onbedoeld nog mee gevangen worden, kan wellicht worden aangepast zodat haaien zich er niet zo tot aangetrokken voelen.

Bronmateriaal

"Researchers confirm shark solution is black and white" - UWA.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door John Turnbull (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd