Haai besluipt u het liefst van achteren

carrifhaai

Nieuw onderzoek toont aan dat haaien de oriëntatie van een mensenlichaam feilloos doorhebben en dus weten of een mens het hoofd of de voeten op ze gericht heeft. En die kennis gebruiken ze om de mens ongezien – en dus van achteren – te naderen.

Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze de Caribische rifhaai (zie de foto hierboven) bestudeerden. Deze haai is onder meer in de wateren rondom de Bahama’s te vinden. De haai vormt geen gevaar voor mensen.

De onderzoekers bestudeerden hoe de haai op een mens reageerde. Ze ontdekten dat de haaien er de voorkeur aan gaven om buiten het gezichtsveld van een mens te zwemmen. Het wijst erop dat de haaien de oriëntatie van een mensenlichaam kunnen achterhalen en zelfs weten wanneer een mens ze kan zien. “Dat leidt tot intrigerende vragen, niet alleen omtrent het gedrag van haaien, maar ook omtrent hun mentale capaciteiten,” stelt onderzoeker Erich Ritter.

Het onderzoek is heel nuttig, voegt onderzoeker Raid Amin toe. “Hoe meer onderzoek er gedaan wordt naar hoe haaien mensen waarnemen en interpreteren, hoe beter we leren begrijpen hoe we in hun leefgebied met ze om moeten gaan.”

Bronmateriaal

"Sharks prefer to sneak up from behind, study shows" - Springer.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Albert Kok (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd