Grotere kans op hersentumor door röntgenfoto bij de tandarts

  Amerikaanse wetenschappers beweren dat wanneer iemand iemand in het verleden regelmatig een röntgenfoto liet maken bij de tandarts, dat de kans dan groter is dat diegene een goedaardige hersentumor krijgt.

  De wetenschappers van de Yale universiteit analyseerden gegevens van 1.433 patiënten met een meningeoom. Een meningeoom is een goedaardige tumor, die langzaam groeit en het zenuwweefsel verdringt. De wetenschappers maakten ook gebruik van een controlegroep, die bestond uit 1.350 kankervrije patiënten.

  Twee keer zo grote kans
  Uit het onderzoek komt naar voren dat mensen die in het verleden jaarlijks (of vaker) een röntgenopname lieten maken bij de tandarts een twee keer zo grote kans hebben om een goedaardige tumor te ontwikkelen.

  Wist u dat…

  …nieuw mondwater de tandarts overbodig maakt?

  Tandarts vermijden?
  Is er reden om de tandarts te vermijden? Nee, dat niet. Slechts acht van de 100.000 mensen krijgt een meningeoom. Het is dus een zeer zeldzame aandoening. Daarnaast werden mensen vroeger aan een hogere dosis röntgenstraling blootgesteld dan tegenwoordig.

  Met mate
  Toch waarschuwen wetenschappers dat tandartsen niet te pas en te onpas röntgenfoto’s moeten maken. Wanneer een patiënt geen klachten heeft, is het onnodig om een röntgenfoto te maken van zijn of haar gebit.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd