Grote zorgen om schatten van Ur

Archeologen maken zich zorgen nu de schatten van het oude Mesopotamië – volgens velen van grotere waarde dan de piramides – ineenstorten.

Ooit was het een hoofdstad: Ur. Nu is het een vervallen plaatsje in het door onrust verscheurde Irak. De laatste keer dat hier grootschalige opgravingen werden uitgevoerd, was voor de Tweede Wereldoorlog. Zonde. De Iraakse aarde herbergt namelijk enorm veel zeer oude schatten die de Egyptische piramides doen verbleken.

Ziggurat
Toch zijn het niet de onontdekte schatten waar archeologen zich nu zorgen om maken. Nee: het zijn juist de schatten die al wel zijn ontdekt. Zoals een ziggurat – een tempelcomplex – uit 3000 voor Christus (zie de foto hierboven).

Prioriteit
In een land dat worstelt met een recent gewelddadig verleden hebben oudheden niet zo’n prioriteit. En dus zijn de ontdekte schatten in verval geraakt. Bijna vijftig jaar is er niets gebeurd en dat begint nu zijn tol te eisen. De wind, hitte en zoute aarde vreet aan de gebouwen. Om nog maar te zwijgen over de schade die de oorlog hier achterliet.

Poging
De eerste pogingen om de schatten te redden, worden nu ondernomen. Organisaties hebben er flink in geïnvesteerd en hopen dat ook de Iraakse overheid nog een duit in het zakje doet. Vaststaat dat er wel iets moet gebeuren. Het verlies van de schatten van Ur is namelijk niet alleen heel pijnlijk voor experts, maar ontneemt Irak ook kansen. Zo hopen de Iraki dat gerestaureerde schatten een toeristische trekpleister kunnen worden.

Ur heeft het zeker in zich. Naar schatting is nog maar tien procent van alle schatten blootgelegd. En dat belooft nog wat: Ur was een stad met scholen, veel kunst en prachtige architectuur en verharde wegen. Onder de schatten die reeds zijn teruggevonden bevindt zich onder meer een gouden hoofdtooi van een koningin, een gouden beeld van een ram, een gouden dolk en natuurlijk de indrukwekkende ziggurat.

Bovenstaande foto is gemaakt door Joshua McFall (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

"Iraq's ancient Ur site in danger" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd