Grote wolvenroedel telt enkele klaplopers

Wetenschappers hebben ontdekt dat lang niet alle wolven in grote roedels even hard werken. Sterker nog: sommigen doen niets.

De onderzoekers bestudeerden wolven in het Yellowstone National Park. Ze keken naar de grootte van de roedels en hoeveel slachtoffers de roedels maakten.

Minder succes
In de wolvenroedel wordt nauw samengewerkt om een prooi te bemachtigen. Men zou verwachten dat hoe groter de groep is, hoe meer successen deze boekt. Maar de onderzoekers ontdekten iets opvallends: een grotere groep leidde niet direct tot meer succesvolle vangsten, zo is in het blad Behavioral Ecology te lezen. Sterker nog: wanneer de groep meer dan vier wolven telde, nam het aantal successen af, net als de gemiddelde prestatie per wolf.

WIST U DAT…

…wolven uw blik volgen?

Klaplopers
Hoe kan dat? De onderzoekers ontdekten dat de grotere roedels vaak enkele klaplopers telden. Deze wolven doen niet mee in de jacht. Ze doen wel alsof ze heel druk zijn, maar in werkelijkheid vangen ze niets en schuiven ze gewoon aan wanneer anderen iets gevangen hebben.

De klaplopers zijn vrijwel altijd wolven die op dat moment niet met jongen bezig zijn. Ze hoeven dus geen jonge wolfjes te onderhouden en lopen daarom een stuk minder hard.

Bronmateriaal

"Freeloading Wolves" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Patrick Bell (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd