Het grote publiek moet de stad van Darth Vader redden

duin

Recent onderzoek heeft aangetoond dat een belangrijk decorstuk uit de Star Wars-films verloren dreigt te gaan. Het nagebouwde stadje Mos Espa in de Tunesische woestijn wordt bedreigd door zandduinen. Crowdfunding moet de stad van Darth Vader nu redden.

Om de film Star Wars Episode I: The Phantom Menace te kunnen schieten, lieten de filmmakers in de woestijn van Tunesië het fictieve plaatsje Mos Espa werkelijkheid worden. De film vertelt ons dat het stadje zich op Tatooine bevindt en dat onder meer Darth Vader en Luke Skywalker er wonen.

Trekpleister
Na de opnames werd de stad verlaten en veranderde deze in een trekpleister voor echte Star Wars-fans. Maar in de zomer van vorig jaar hadden wetenschappers slecht nieuws voor de fans die Mos Espa altijd nog eens zouden willen bezoeken. Het plaatsje was ten dode opgeschreven. Er was een flinke sikkelduin op weg naar Mos Espa. Het zand kon de stad wel eens snel (deels) bedekken en de gebouwen – die allesbehalve stevig zijn – doen instorten.

Geld
Het onderzoek schudde de Star Wars-nerds wakker en inmiddels zijn er maatregelen getroffen. Sinds 23 maart van dit jaar wordt zand van tussen de gebouwen verwijderd. Maar dat is niet genoeg, zo is op de crowdfundingwebsite Indiegogo te lezen. Er is meer geld nodig om maatregelen te kunnen treffen voor het behoud en de promotie van Mos Espa. En daarvoor is de hulp van het grote publiek ingeroepen. In totaal zijn er zo’n 140.000 Tunesische dinars (oftewel 64.000 euro) nodig.

De echte Star Wars-fans zullen ongetwijfeld hun steentje bijdragen, maar het verzoek roept ook discussies op. Want moeten we de natuur hier niet gewoon zijn gang laten gaan? En moeten we eigenlijk niet gewoon de resten van de stad – welbeschouwd afval, want de set wordt niet meer gebruikt – opruimen?

Bronmateriaal

"Save Mos Espa : A citizens' fundraising initiative to save and preserve the Star Wars film set" - Indiegogo.com
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Indiegogo.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd