Grote plantenetende dino’s hadden een veelzijdiger dieet dan gedacht

Ze aten – waarschijnlijk bewust – ook kreeftachtige dieren, zo suggereert een nieuw onderzoek.

Amerikaanse wetenschappers trekken die conclusie nadat ze gefossiliseerde uitwerpselen van dinosaurussen die ooit in Montana rondliepen, bestudeerden. De uitwerpselen behoorden waarschijnlijk toe aan plantenetende hadrosaurussen. En in die uitwerpselen troffen de onderzoekers naast rottend hout ook – heel verrassend – resten van schaaldieren aan.

Bewust
In eerste instantie zou je nog kunnen denken dat de planteneters die per ongeluk naar binnen werkten. Maar dat is niet het geval, zo stellen de onderzoekers. Ten eerste wijzen ze erop dat de schaaldieren in een groot gebied in meerdere uitwerpselen – afkomstig uit verschillende sedimentlagen – zijn aangetroffen. Bovendien moeten de schaaldieren bij leven zeker vijf centimeter en misschien zelfs groter zijn geweest. Hun lengte was vergelijkbaar met 20 tot 60 procent van de breedte van de bek van de hadrosaurus. Het lijkt de onderzoekers dan ook niet aannemelijk dat de dino’s de bewegende kreeftachtige dieren zonder deze op te merken opaten en doorslikten.

Calcium
De onderzoekers denken dan ook dat de dinosaurussen bewust rottend hout nuttigden, omdat daartussen de schaaldieren te vinden waren. En die schaaldieren waren een bron van eiwitten en calcium. De onderzoekers sluiten niet uit dat de schaaldieren met name op het menu stonden ten tijde van het voortplantingsseizoen, wanneer de eieren leggende dino’s wel wat extra calcium en eiwitten gebruiken konden. Ze wijzen erop dat moderne vogels tijdens het broedseizoen ook vaak meer eiwitten en calcium nuttigen om hun kans op voortplantingssucces te vergroten.

Onduidelijk is nog welke schaaldieren precies bij de dino’s op het menu stonden. Maar eerder zijn in hetzelfde gebied gefossiliseerde krabbenpoten teruggevonden. Het wijst erop dat in dit gebied lang geleden een zee te vinden was die waarschijnlijk wemelde van de schaaldieren.

Bronmateriaal

"Big herbivorous dinosaurs ate crustaceans as a side dish, says CU Boulder study" - Eurekalert (via University of Colorado Boulder)

Afbeelding bovenaan dit artikel: Julius T. Csotonyi (via Eurekalert)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd