Grote opruiming gaat ouderdom tegen

Wetenschappers hebben het lijf van muizen opgeschoond en van oude cellen ontdaan. Ouderdomskwaaltjes kwamen daardoor later.

In ons lichaam zijn cellen voortdurend bezig om zich te delen. Maar veel cellen houden dat niet lang vol. Nadat ze zich een x aantal keren gedeeld hebben, stoppen ze ermee. De cel blijft wel functioneren, maar niet zo goed als deze voorheen altijd deed. En de cel gaat eiwitten afscheiden die er vermoedelijk voor zorgen dat mensen last krijgen van ouderdomskwalen. Denk aan staar of minder sterke spieren.

Experiment
Maar waren deze cellen en eiwitten echt de boosdoener? Onderzoeker Jan van Deursen en zijn collega’s zochten het uit. Ze verzamelden een aantal muizen en schakelden de cellen die zich niet meer deelden in de dieren uit. Ze doodden alle cellen die stopten met delen niet in één keer, maar gaandeweg. Elke keer als er één stopte, werd deze uitgeschakeld. De dieren waren dus eigenlijk hun hele leven in behandeling.

WIST U DAT?

…uw speeksel uw leeftijd verraadt?

Jonger
De muizen die de behandeling kregen, bleven jonger dan de muizen die het zonder behandeling moesten doen. De behandelde muizen leefden niet langer, maar ouderdomskwaaltjes kwamen later. Zo begon staar bijvoorbeeld 100 dagen later. Ook bleven de spieren van de behandelde muizen beter.

Oude muis
In een tweede experiment schakelden de onderzoekers de cellen die zich niet meer deelden in oude muizen (die al ouderdomsverschijnselen hadden) uit. Na vijf maanden waren deze muizen in veel betere staat dan de muizen die geen behandeling hadden gehad. De ouderdomsverschijnselen die ze al hadden, werden niet teruggedraaid, maar het ouder worden werd wel vertraagd.

Mooie resultaten. Maar de onderzoekers zijn voorzichtig. Want het is onduidelijk welke gevolgen het uitschakelen van cellen die zich niet meer delen heeft. Misschien wordt het proces van ouder worden er iets door uitgesteld. Maar misschien wordt de kans op kanker of infecties er juist weer wel groter door. Dat moet eerst duidelijk worden alvorens er ook experimenten met mensen volgen.

Bronmateriaal

"Cellular Spring Cleaning Slows Aging" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Hweiling Ow (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd