Grote meerderheid steunt homoseksuele voetbalspeler

De voetbalwereld homofoob? Welnee! 93 procent van de voetbalsupporters zou een homoseksuele speler steunen, zo blijkt uit Brits onderzoek.

David Testo: deze Amerikaanse voetbalspeler kwam op 10 november 2011 uit de kast tijdens een interview op Radio Canada. Foto gemaakt door Longbomb / Wilson Wong (cc via commons.wikimedia.org).
Uit het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift British Journal of Sociology lijkt het dus wel mee te vallen met die homofobie. Terwijl de voetbalwereld er vaak van wordt verdacht homofoob te zijn. Volgens professor Ellis Cashmore beheerst de markt het voetbal. “Clubs zijn bang om hun provisies en status quo te verliezen.” De studie is volgens haar het eerste bewijs dat voetbalfans van verschillende leeftijden en achtergronden homoseksuele spelers zouden steunen.

Cashmore stelde samen met haar team 3.500 anonieme supporters de vraag hoe zij tegen homoseksuele voetbalspelers aankijken. Hiervan zei 93 procent geen probleem te hebben met homoseksualiteit binnen de sport. Van de groep fans was 83% man, 2% onder de zestien jaar oud en 52% 17 jaar oud. De meesten waren afkomstig uit Groot-Brittanië maar de onderzoekers ontvingen ook reacties uit 35 andere landen.

Hoewel nu blijkt dat een grote meerderheid van de voetbalfans niet homofoob is, blijft het een feit dat van de meer dan 500.000 spelers in deze wereld, er maar weinig homoseksuele voetballers uit de kast komen. “Zo is er slechts één speler in de geschiedenis van het Britse voetbal die met zijn homoseksuele geaardheid naar buiten is getreden,” aldus Cashmore.

Bronmateriaal

"Soccer study finds 93 percent of fans would support openly gay players" - eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Steven Depolo (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd