Grote kans dat de zomer van 2066 warmer wordt dan elke zomer die je hebt meegemaakt

  Over 50 jaar kunnen de zomers op aarde wel eens stelselmatig warmer zijn dan elke andere zomer die je tot op heden hebt meegemaakt.

  Amerikaanse onderzoekers trekken die conclusie op basis van simulaties met een geavanceerd klimaatmodel. De onderzoekers simuleerden verschillende scenario’s. Onder meer een scenario waarin de uitstoot van broeikasgassen onveranderd bleef en klimaatverandering dus ongehinderd doorgang kon vinden. En een scenario waarin de uitstoot van broeikasgassen flink werd teruggeschroefd.

  Wereldwijd
  Als er niets tegen klimaatverandering wordt gedaan, is de kans dat zomers wereldwijd (met uitzondering van Antarctica, daar is geen onderzoek naar gedaan) tussen 2061 en 2080 warmer zijn dan de heetste zomer die tot op heden gemeten is, zo’n tachtig procent. Wanneer we de uitstoot terugdringen, daalt die kans naar 41 procent.

  Resultaten
  De resultaten laten verder zien dat de kans dat zomers tussen 2061 en 2080 in grote delen van Noord- en Zuid-Amerika, Centraal-Europa, Azië en Afrika warmer zijn dan de warmste zomers ooit gemeten groter is dan 90 procent. Tenminste: als we niets doen aan de uitstoot van broeikasgassen. Het betekent dat wanneer we niet in actie komen om klimaatverandering tegen te gaan bijna elke zomer tussen 2061 en 2080 minstens net zo warm zal zijn als de warmste zomer die tot op heden is gemeten.

  Scandinavië
  In andere gebieden is de kans op zomers warmer dan elke zomer ooit gemeten kleiner dan vijftig procent. Onder die gebieden bevinden zich Alaska, Scandinavië en Siberië. Maar, zo benadrukken de onderzoekers, in deze gebieden variëren zomertemperaturen van nature sterk, waardoor het lastiger is om de effecten van klimaatverandering te detecteren.

  Minder uitstoot
  Het verminderen van de uitstoot zou de kans op recordbrekend warme zomers in de nabije toekomst voor sommige gebieden sterk terugdringen. Maar het verminderen van de uitstoot heeft niet in alle gebieden datzelfde effect. Zo blijft de kans op zomers warmer dan de warmste zomer die tot op heden gemeten is langs de oostkust van de VS en grote delen van de tropen zelfs als we minder broeikasgassen uitstoten hoger dan 90 procent. In Brazilië, Centraal-Europa en het oosten van China zou een verminderde uitstoot wel voelbaar zijn. Wanneer de uitstoot wordt teruggedrongen daalt de kans dat toekomstige zomers warmer zijn dan de warmste zomer die tot op heden gemeten is, met zo’n vijftig procent.

  “Extreem warme zomers vormen altijd een uitdaging voor de samenleving,” stelt onderzoeker Flavio Lehner. “Ze kunnen de kans op gezondheidsproblemen vergroten en gewassen beschadigen en droogte verergeren.” Maar we kunnen het tij voor veel gebieden wereldwijd nog keren. En laat deze gebieden – China, Brazilië en Centraal-Europa – nu net de gebieden zijn die zeer dichtbevolkt zijn. “We vergeten vaak dat het overgrote deel van de wereldbevolking leeft in gebieden waar de temperatuur relatief snel stijgt.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd