Grote kans dat we ziek worden van de zelfrijdende auto

zelfrijdende auto

De zelfrijdende auto moet ervoor zorgen dat files afnemen en we brandstof besparen. Maar de kans is groot dat de auto er tevens voor gaat zorgen dat veel mensen zich ellendig voelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Wetenschappers van de universiteit van Michigan vroegen 3200 volwassenen in de VS, India, Japan, China, Australië en Groot-Brittannië wat zij zouden gaan doen als ze straks een zelfrijdende auto bezitten. Een groot deel van de ondervraagden stelde zich dan bezig te gaan houden met activiteiten die wagenziekte kunnen veroorzaken. Denk aan lezen, sms’en, tv kijken, spelletjes spelen of werken. Meer dan een derde van de Amerikanen gaf aan zich met één van deze activiteiten bezig te gaan houden. En meer dan de helft van de Indiërs, veertig procent van de Chinezen en 26 tot 30 procent van de Japanners, Britten en Australiërs zouden zich ook met deze activiteiten bezig gaan houden.

WIST JE DAT…

…Google’s zelfrijdende auto zo goed als klaar is?

Groter probleem
Naar schatting zou dat ervoor zorgen dat zo’n zes tot twaalf procent van de trotse bezitters van een zelfrijdende auto last krijgt van matige tot ernstige wagenziekte. “Wagenziekte is in zelfrijdende auto’s waarschijnlijk een groter probleem dan in conventionele auto’s,” stelt onderzoeker Michael Sivak. “De reden is dat de drie belangrijkste factoren die bijdragen aan wagenziekte – een conflict tussen vestibulaire (balans) en visuele input, niet in staat zijn om op de richting van de beweging te anticiperen en een gebrek aan controle over de bewegingsrichting – in een zelfrijdende auto vergroot worden. Maar de frequentie en ernst van wagenziekte wordt beïnvloed door de activiteit waar men zich in plaats van autorijden met bezig houdt.”

Dutje
Wie wagenziekte wil voorkomen, doet er goed aan om vooral niet te veel te willen doen in de zelfrijdende auto. Naar de weg kijken, telefoneren of een dutje doen, zijn activiteiten die de kans op wagenziekte verkleinen.

Tenslotte kunnen ook ontwerpers van zelfrijdende auto’s nog een duit in het zakje doen om wagenziekte te beperken, zo stellen de onderzoekers. Grote, transparante ramen die het gezichtsveld vergroten, kunnen bijvoorbeeld helpen. Net als transparante video- en werkschermen die de passagiers in staat stellen om tijdens het werken of tv kijken recht voor zich uit te kijken. Ook zouden draaibare stoelen vermeden moeten worden en de auto zo moeten worden ingericht dat passagiers hun hoofd zo min mogelijk hoeven te bewegen. Ook stoelen die in een volledige ligstand kunnen worden gezet zijn met het oog op wagenziekte een goed idee.

Bronmateriaal

"Motion sickness in autonomous cars: Don't read and ride" - Umich.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Volvo.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd