“Grote kans dat planeet X binnen 5 jaar gevonden wordt”

Gisteren maakten twee wetenschappers van Caltech bekend dat er overtuigend bewijs was gevonden voor het bestaan van een negende planeet. Wij vroegen ons af: hoe groot is de kans dat planeet X binnenkort gevonden gaat worden?

Onderzoekers Mike Brown en Konstantin Batygin beweren dat de afstand van deze planeet tot de zon ongeveer twintig keer groter is dan de gemiddelde afstand van Neptunus tot de zon. Ter info: Neptunus is 4,5 miljard kilometer van de zon verwijderd, dus dat betekent dat de afstand tot planeet X circa 90 miljard kilometer is.

Hoewel de baan van planeet X bekend is, is de exacte positie nog niet bekend. Daarom starten astronomen binnenkort met de zoektocht naar de negende planeet. Maar hoe lang gaat dit duren? En wanneer kunnen we de zoektocht schrappen?

Over planeet X

Het bestaan van een mogelijke planeet X is op 20 januari 2016 onthuld door astronomen van Caltech. Planeet X is tien keer groter dan de aarde en 500 keer zwaarder dan Pluto. De planeet beïnvloedt de banen van veel Kuipergordelobjecten. De kans dat deze Kuipergordelobjecten ‘toevallig’ op dezelfde wijze om de zon draaien is slechts 0,007 procent. “Kortom, het kán haast geen toeval zijn”, aldus Brown. “Er moet iets zijn dat de koers van deze objecten bepaalt.”

Wetenschapper Mike Brown laat aan Scientias.nl weten dat de planeet binnenkort ontdekt gaat worden. “De kans is heel, heel groot dat we planeet X gaan vinden binnen een periode van vijf jaar”, zegt Brown.

Misschien nu al te zien
Als de planeet op het verste punt van zijn baan staat, dan is deze te spotten op foto’s van de Subaru-telescoop en de Keck-telescopen. Het is heel goed mogelijk dat de negende planeet dichterbij de aarde staat. In dat geval is de planeet misschien wel op bestaande foto’s van het heelal zichtbaar en kan dit hemellichaam zelfs ontdekt worden door een amateur-astronoom. Kortom, start maar zoeken!

Doe een voorspelling
Wanneer denk jij dat planeet X gevonden gaat worden? Doe een voorspelling onder dit artikel! Als planeet X uiteindelijk wordt ontdekt, dan plaatsen we de naam van degene die het dichtst bij de daadwerkelijke datum van ontdekken in de buurt zat in het nieuwsbericht.

Bronmateriaal

Interview Mike Brown, Caltech

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd