Grote groep zonnevlekken ontstaat op de zon

Op de zon is een nieuwe groep zonnevlekken ontstaan. Deze zonnevlekken produceren op dit moment M-klasse zonnevlammen. Wetenschappers waarschuwen dat de groep 1045 mogelijk kan zorgen voor X-klasse zonnevlammen. Deze zonnevlammen zijn gevaarlijk en kunnen elektrische systemen vernietigen.

X-klasse zonnevlammen ontstaan door het plotseling vrijkomen van de energie die wordt vastgehouden in de magnetische velden van de zon. X-zonnevlammen geven meer energie af dan M-klasse en C-klasse zonnevlammen. Op 4 november 2003 werd de grootste zonnevlam waargenomen: een X28-zonnevlam. Deze was gelukkig niet naar de aarde gericht.

Zonnevlekken zijn koude gebieden op de zon met een verhoogde magnetische activiteit. Een zonnevlek is als een geschud blikje cola. De onderliggende lagen worden goed geschud, waarna er veel energie vrijkomt.

De komende tijd kunt u meer zonnevlekken op het oppervlak van de zon verwachten. De zon ontwaakt uit haar winterslaap en zal in 2012 de piek bereiken van haar elfjarige cyclus.

Hieronder een foto van de nieuwe zonnevlekkengroep.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd