Grote delen van het Great Barrier Reef op sterven na dood

  Duikers hebben sterk aangetaste koraalriffen aangetroffen in het Great Barrier Reef bij Australië. Autoriteiten hebben de alarmfase verhoogd naar het hoogste niveau.

  Wist je dat…

  Sommige koralen in het Great Barrier Reef 800 tot 1000 jaar oud zijn?

  Het gaat niet goed met het koraalrif in het Great Barrier Reef. Op steeds meer plekken wordt grote koraalsterfte waargenomen. Daarom hebben autoriteiten de alarmfase naar niveau drie verhoogd. De zwaarst getroffen gebieden liggen in de buurt van Cape York. De sterfte wordt veroorzaakt door verbleking van koraal.

  Verbleken
  Koraal is afhankelijk van algen om te kunnen overleven. Onder ongunstige omstandigheden, zoals verhoging van de zeewatertemperatuur of vervuiling, verlaten de algen het koraalweefsel. Hierdoor verliest het koraal zijn kleur en wordt het witte skelet zichtbaar. Dit wordt ook wel verbleken genoemd. Sommige delen van het Great Barrier Reef hebben te maken met de sterkste verbleking in vijftien jaar.

  Het verblekingsproces. Credits: National Oceans Service
  Het verblekingsproces. Credits: National Oceans Service

  Video
  De CoralWatchgroup van de universiteit van Queensland maakte beelden waarop de verbleking van het koraal duidelijk te zien is. “De video laat de verontrustende beelden zien van het koraal dat al zijn kleur heeft verloren en vecht om te overleven,” zegt Richard Leck van het WWF.

  Wat te doen?
  We kunnen er wel wat aan doen,” aldus Leck. “Het rif kan herstellen, maar dan moeten we wel snel overstappen op schone en duurzame energie, zoals zonne- en windenergie.” Ook de Australische overheid heeft het welzijn van het Great Barrier Reef hoog in het vaandel staan. “We proberen er alles aan te doen om het rif veerkrachtiger te maken zodat het beter bestand is tegen de impact van klimaatverandering,” zegt dr. Russell Reichelt, de Australische beheerder van het rif. “Ook willen we de chemische vervuiling verminderen en doorgaan met het weghalen van koraal etende zeesterren.” Ook als bezoeker kun je een steentje bijdragen, door bijvoorbeeld de regels na te leven, niet de zee te vervuilen en niet te ankeren boven koraalriffen.

  De Australische overheid wil in 2050 de gezondheid van het Great Barrier Reef verbeterd hebben, zodat het beter bestand is tegen gevaren in de toekomst.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd