Grot op Jersey had enorme aantrekkingskracht op Neanderthalers

Keer op keer kwamen Neanderthalers in de periode tussen 180.000 en 40.000 jaar geleden bij deze grot terug. Grote vraag is: waarom?

De grot bevindt zich aan de kust van Saint Brélade op Jersey, een eiland voor de Franse kust van Normandië. De grot en omgeving werden al in de jaren zeventig uitgebreid bestudeerd. Er werden onder meer verschillende stenen gereedschappen en botten van mammoeten teruggevonden.

Speciale plek
Wetenschappers hebben zich nu opnieuw over de grot en de ontdekkingen die in de grot en omgeving zijn gedaan, gebogen. En ze komen tot de conclusie dat de objecten die hier zijn aangetroffen door vele verschillende generaties Neanderthalers zijn achtergelaten. “Het lijkt een speciale plek te zijn geweest voor Neanderthalers,” bevestigt onderzoeker Andy Shaw. “Ze bleven vele, vele generaties op rij opzettelijk naar dit gebied reizen.”

Veranderingen in klimaat
“We kunnen de stenen gereedschappen die ze achterlieten, gebruiken om in kaart te brengen hoe ze zich door de landschappen die zich tegenwoordig op de bodem van het Engelse Kanaal bevinden, bewogen.” Tijdens de ijstijden reisden de Neanderthalers door koude, open landschappen die nu onder water staan, naar Jersey. “180.000 jaar geleden – toen de ijskappen zich uitbreidden en temperaturen daalden – moeten ze een enorm voor de kust gelegen gebied geëxploiteerd hebben dat vandaag de dag ontoegankelijk is voor ons.” Maar ook toen het klimaat warmer werd, bleven ze komen, zo schrijven de onderzoekers in het blad Antiquity.

“Wat ze naar Jersey trok, is lastig vast te stellen,” vertelt onderzoeker Beccy Scott. “Misschien kwam het doordat het eiland van ver al zichtbaar was of misschien herinnerden Neanderthalers zich dat ze daar konden schuilen en gaven ze die kennis door.”

Bronmateriaal

"Jersey was a must-see tourist destination for Neanderthals for over 100,000 years" - University of Southampton
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sarah Duffy.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd