Grootte brein bepaalt of u een goede vriend bent

Nieuw onderzoek wijst erop dat de grootte van uw brein bepaalt hoe goed u in staat bent om vriendschappen te onderhouden.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Proceedings of the Royal Society B. Ze baseren hun conclusies op experimenten.

WIST U DAT…

De onderzoekers scanden het brein van 40 proefpersonen. De proefpersonen kregen daarnaast de opdracht om de namen van mensen waar ze de afgelopen zeven dagen om sociale redenen (dus niet professioneel) contact mee gehad hadden. Ook testten de onderzoekers hoe goed de proefpersonen waren in ‘mentalising’: begrijpen wat een ander denkt. Dit is een cruciale vaardigheid wanneer mensen een vriendschap willen onderhouden.

De onderzoekers ontdekten dat de proefpersonen die meer vrienden hadden, ook beter waren in ‘mentalising’. Ook hadden ze een groter neuraal volume in de orbitofrontale cortex. “Dit vertelt ons dat de grootte van het brein je sociale vaardigheden bepaalt en dat dat je in staat stelt om veel vrienden te hebben,” concludeert onderzoeker Joanne Powell. “Onze studie heeft een verband gevonden tussen de vaardigheid om te achterhalen wat anderen denken en de grootte van het sociale netwerk,” voegt onderzoeker Robin Dunbar toe.

Bronmateriaal

"Brain size could determine whether you are good at maintaining friendships" - Ox.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door StephenMitchell (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd