Grootste vulkaan ter wereld ligt voor de kust van Japan

vulkaankust

Het Tamumassief voor de kust van Japan is officieel de grootste vulkaan ter wereld. Dat bevestigt een team van wetenschappers van de universiteit van Houston. Deze vulkaan is met een oppervlakte van ruwweg 300.000 vierkante kilometer vier keer groter dan de Benelux. Het Tamumassief is zelfs even groot als de gigantische schildvulkanen op Mars, waardoor het één van de grootste vulkanen in het zonnestelsel is.

Mauna Loa – de grootste actieve vulkaan ter wereld – bedekt slechts 2% van het oppervlak van het Tamumassief

Wetenschappers onderzoeken het vulkanische gebied voor de Japanse kust al een geruime tijd. Nu is echter voor het eerst echt duidelijk dat het Tamumassief niet uit meerdere eruptiepunten bestaat, maar één vulkaan is. De wetenschappers analyseerden bodemmonsters en verzamelden gegevens met hun eigen onderzoeksschip. Hierdoor leerden zij dat het basalt dat het Tamumassief vormt vanuit één bron erupteert.

Wist u dat…

…voor de kust van Spanje een nieuw eiland wordt geboren dankzij een onderwatervulkaan?

Het Tamumassief bevindt zich 1.600 kilometer ten oosten van Japan. De onderwatervulkaan is 130 tot 145 miljoen jaar geleden gevormd doordat verschillende onderwatervulkanen actief werden.

Grootste?
“Het Tamumassief is de grootste schildvulkaan ooit ontdekt op aarde”, bevestigt wetenschapper William Sager van de universiteit van Houston. Hij begon twintig jaar geleden met het onderzoeken van de vulkaan. “Misschien zijn er wel grotere vulkanen. Zo heeft het Ontong Java Plateau meer stollingsgesteente, maar we weten niet of dit stollingsgesteente veroorzaakt is door één vulkaan of meerdere vulkanen.”

Uitbarsting onder water

Benieuwd hoe het eruit ziet als een onderwatervulkaan erupteert? Bekijk de video van een spuwende onderwatervulkaan.

Unieke vorm
De vulkaan bij Japan heeft een unieke vorm. De onderwatervulkaan is lang en breed. Dit betekent dat uitgespuwde lavastromen een flinke afstand hebben afgelegd. Rondom het massief bevinden zich duizenden kleinere onderwatervulkanen. De meeste vulkanen zijn klein en steil in vergelijking met het Tamumassief.

Mauna Loa
De grootste actieve vulkaan ter wereld – Mauna Loa (Hawaï) – heeft een oppervlak van 5.000 vierkante kilometer. Oftewel: Mauna Loa bedekt slechts 2% van het oppervlak van het Tamumassief. Qua volume is slechts Mauna Loa 25% groter dan het Tamumassief.


Kaart van Google Maps. Het Tamumassief bevindt zich exact midden in beeld.

Bronmateriaal

"Scientists Found the World's Largest Volcano on Ocean Floor Near Japan" - Universiteit van Houston
Foto: Universiteit van Houston

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd