Grootste volle maan in twintig jaar tijd

Schrik komende zaterdag niet van de maan. Onze natuurlijke satelliet oogt dan namelijk veel groter dan normaal.

De maan draait iedere 28 dagen om de aarde. Toch is deze baan geen mooie cirkel, maar ovaal. Hierdoor bevindt de maan zich soms dichter bij de aarde dan op andere momenten. Als de maan en de aarde dicht bij elkaar staan, dan staat de maan in het perigeum (of perifocus). Is de afstand tussen de hemellichamen zo groot mogelijk, dan staat de maan in het apogeum (of apofocus).

Komende zaterdag is het volle maan èn staat de maan in het perigeum. Wanneer dit gebeurt, dan is de gemiddelde afstand tussen de aarde en de maan 364.397 kilometer. Komende zaterdag bedraagt de afstand tussen de aarde en de maan echter 356.577 kilometer, waardoor het een super-perigeum is. Dit betekent dat de maan 14 procent groter is dan normaal.

De laatste keer dat de afstand tussen de aarde en de volle maan zo klein was, was in het jaar 1993. Mensen die regelmatig de maan observeren zullen een verschil in grootte zien, maar andere mensen waarschijnlijk niet.

De beste tijd om te kijken is kort na de opkomst van de maan. Dat is zaterdag rond zeven uur ‘s avonds. Doordat de maan dicht bij de horizon is, lijkt de natuurlijke satelliet opvallend groot. Dit komt doordat wij mensen de maan dan gaan vergelijken met gebouwen, bomen of auto’s. Wanneer de maan hoog boven de horizon staat, dan lukt dit niet.

Bronmateriaal

"Super Full Moon" - Universe Today

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd