Nieuwe observaties van het grootste verre cluster sterrenstelsels dat ons tot op heden bekend is, wijzen erop dat het zo’n 43 procent groter is dan we dachten. En daarmee doet het cluster zijn bijnaam ‘El Gordo’ – wat zoveel betekent als ‘de dikke’ – meer dan eer aan.
Onderzoekers observeerden het cluster met behulp van ruimtetelescoop Hubble. Ze maten in hoeverre de zwaartekracht van deze groep sterrenstelsels beelden van nog verder gelegen sterrenstelsels beïnvloedt. Aan de hand van die zwaartekracht konden ze vervolgens meer zeggen over de massa van het cluster. Het onderzoek suggereert dat het cluster zo’n 43 procent massiever is dan eerder onderzoek inschatte.
De verdeling
Een klein deel van de massa bevindt zich in de honderden sterrenstelsels waar het cluster uit bestaat. Een groter deel van de massa zit in warm gas dat het hele cluster vult. De rest is te vinden in donkere materie.
Bijzonder
Clusters zoals ‘El Gordo’ zijn wat dichterbij huis niet ongebruikelijk. Maar dit sterrenstelsel bevindt zich op miljarden lichtjaren afstand van ons. Dat betekent dat het licht er dus miljarden jaren over doet om ons te bereiken en wij dit cluster nu zien zoals het er ongeveer 6,9 miljard jaar geleden uitzag. En dat maakt dit cluster bijzonder. Kosmologische modellen wijzen er namelijk op dat zulke grote clusters in die tijd heel zeldzaam waren.
De onderzoekers zijn nog niet klaar met ‘El Gordo’. Ze willen het cluster nu graag nog – wederom met behulp van Hubble – fotograferen. Maar dat zal nog niet meevallen. Het cluster is zo groot dat het niet helemaal in het gezichtsveld van Hubble past. Een eventuele foto van het cluster zal dan ook een mozaïek worden. Het resultaat kan ons nog meer inzicht geven in deze verre gigant.