Grootste T. rex ter wereld ontdekt in Canada

De dino is met een lengte van zo’n 13 meter net iets groter dan de wereldberoemde Sue.

Dat schrijven Canadese onderzoekers in het blad The Anatomical Record. De resten van de dinosaurus – die zo’n dertien meter lang was en bij leven meer dan 8800 kilogram moet hebben gewogen – zijn teruggevonden in de Canadese provincie Saskatchewan. De enorme T. rex – die de bijnaam ‘Scotty’ heeft gekregen, maakte dit gebied zo’n 66 miljoen jaar geleden onveilig.

Rex der rexen
“Dit is de rex der rexen,” aldus onderzoeker Scott Persons. “Er zijn aanzienlijke verschillen tussen Tyrannosaurussen. Sommige individuen waren slungeliger dan anderen en andere waren weer heel fors. Scotty is een voorbeeld van zo’n fors exemplaar. Zorgvuldige metingen van de benen, heupen en zelfs schouder wijzen uit dat Scotty forser was dan elke andere T. rex (die tot op heden is teruggevonden, red.).”

Oud
De eerste resten van deze enorme dinosaurus werden al in 1991 ontdekt. Het bleek echter niet mee te vallen om de resten van de dinosaurus uit het omringende, keiharde zandsteen te halen. Dat klusje alleen al kostte onderzoekers zo’n tien jaar. Vervolgens kostte het ook nog wat tijd om Scotty aan de hand van die resten te reconstrueren. Maar al het werk werpt zijn vruchten af; Scotty blijkt namelijk heel uniek te zijn. Niet alleen met het oog op zijn lengte en gewicht, maar ook met het oog op zijn leeftijd. “Scotty is de oudste bekende T. rex,” aldus Persons. “Daar bedoel ik mee dat deze de meeste kaarsjes op zijn verjaardagstaart zou hebben staan. Je kunt een idee krijgen van hoe oud een dinosaurus is door in de beenderen te zagen en de groeipatronen te bestuderen.” Dit onderzoek wijst uit dat Scotty op het moment dat deze stierf iets meer dan dertig jaar oud was. “Naar Tyrannosaurus-maatstaven leefde de dino uitzonderlijk lang,” aldus Persons. En in dat lange leven kreeg Scotty heel wat te verduren. “Het was een gewelddadig leven.” Het skelet van de dinosaurus getuigt namelijk van tal van gewelddadige ontmoetingen: gebroken ribben, een geïnfecteerde kaak en op zijn staart zelfs iets wat lijkt op een beet van een soortgenoot.

Voor nu gaat Scotty de boeken in als de grootste T. rex die tot op heden is teruggevonden. De dinosaurus stoot de vorige recordhouder – Sue – nipt van de troon: Sue zou ‘slechts’ 12,3 meter lang zijn geweest en zo’n 5654 kilogram hebben gewogen.

Bronmateriaal

"Paleontologists identify biggest Tyrannosaurus rex ever discovered" - University of Alberta
Afbeelding bovenaan dit artikel: Amanda Kelley

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd