Grootste studie tot nu toe: mediterraan dieet verbetert vruchtbaarheid fors

We weten het inmiddels wel: dat mediterrane dieet is supergezond, maar nu blijkt ook nog eens dat het de vruchtbaarheid verbetert.

Fruit, groente, peulvruchten, het mediterrane dieet bevat tal van gezonde ingrediënten. Volgens nieuw onderzoek zou het zelfs onvruchtbaarheid kunnen oplossen, waardoor het een goedkope en eenvoudige manier is om koppels te helpen die proberen een kind te krijgen, maar bij wie dat niet lukt. Het mediterrane eetpatroon zou niet alleen de vruchtbaarheid verbeteren, maar ook de spermakwaliteit van mannen en de kans vergroten op succesvolle vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals IVF.

Meest complete studie
“Deze studie biedt het meest actuele en complete overzicht van al het beschikbare bewijs over dit onderwerp”, vertelt onderzoeker van de Australische Monash University, Simon Alesi, aan Scientias.nl. “We hebben bewijs verzameld van breed gepubliceerde en geciteerde studies van mensen en knaagdieren om zo definitief te achterhalen wat de rol is van dieet en ontstekingsniveaus op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen.” De onderzoekers wisten specifiek vast te stellen dat de anti-ontstekingseigenschappen van het mediterrane dieet de kansen van koppels om een kind te krijgen verbeteren.

Goedkope methode
“Onvruchtbaarheid is een probleem waar 48 miljoen koppels wereldwijd last van hebben”, legt Alesi uit. “Het is een grote psychische, fysieke en economische last voor deze koppels, die graag een gezin willen stichten. Het aanpassen van je dieet als je zwanger wilt worden is een weinig risicovolle, niet-invasieve en goedkope manier voor mannen en vrouwen om hun kansen te verbeteren. Het heeft bovendien tal van andere gezondheidsvoordelen.”

Anders dan gepland
Onderzoeker dr. Evangeline Mantzioris vult aan: “Het besluit om een baby te willen is een van de grootste beslissingen van je leven, maar als de dingen anders gaan dan gepland kan het voor beide partners heel stressvol worden. Onderzoek toont aan dat ontstekingen effect kunnen hebben op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen, invloed hebben op de spermakwaliteit, de menstruatiecyclus en vruchtbaarheidsbehandelingen. In deze studie wilden we kijken hoe een dieet dat ontstekingen vermindert, zoals het mediterrane dieet, de vruchtbaarheid verbetert.”

De resultaten waren bijzonder positief. “Het is heel bemoedigend dat we consistent bewijs vonden dat een anti-inflammatoir dieet – dus met veel gezonde vetten, flavonoïden (zoals groene bladgroenten) en een beperkte hoeveelheid rood en bewerkt vlees – de vruchtbaarheid kan verbeteren.”

Weinig dierlijke eiwitten
Alesi zegt dat de bevindingen nog overtuigender waren dan ze van tevoren hadden gedacht. “Gezien al het bewijs dat een gezond dieet, en dan vooral de mediterrane variant, tal van gezondheidsvoordelen heeft, was het niet verrassend dat het ook goed is voor de vruchtbaarheid. Wel waren de bewijzen nog sterker dan verwacht.”

Het mediterrane dieet is grotendeels plantaardig en bevat veel volkoren granen, olijfolie, fruit, groenten, peulvruchten, noten en kruiden. Yoghurt, kaas, vis en vlees worden in slechts kleine hoeveelheden geconsumeerd. Ter vergelijking: in een westers dieet zitten veel meer verzadigde vetten, slechte koolhydraten en dierlijke eiwitten, waardoor het veel calorierijker is en te weinig vezels en vitamines bevat.

Extreem hoopvol
“Er is al aangetoond dat het mediterrane dieet goed werkt om af te vallen en buikvet te verminderen. Maar de afname van ontstekingen en het verbeteren van de vruchtbaarheid staan los van gewichtsveranderingen”, aldus Alesi. Het is dus niet zo dat de vruchtbaarheid verbetert, omdat je afvalt door het mediterrane dieet. Dat zijn beide onafhankelijke gevolgen van het gezondere eetpatroon.

Volgens Alesi kan het onderzoek een gamechanger zijn voor koppels die een gezin willen beginnen. “Het mediterrane dieet staat consequent bovenaan als het gaat om gezonde diëten. Maar als je weet dat het ook nog je kans vergroot op het krijgen van een baby, is dat extreem hoopvol”, aldus de onderzoeker.

Hij benadrukt dat het aanpassen van je dieet niet alleen goedkoop, maar ook relatief eenvoudig is, zeker vergeleken met dure en vaak vervelende vruchtbaarheidsbehandelingen. “Natuurlijk is meer onderzoek nodig, maar overstappen op een mediterraan dieet zal waarschijnlijk niet alleen je gezondheid verbeteren, maar ook je kans vergroten om een kind te krijgen.”

Bronmateriaal

"Anti-Inflammatory Diets in Fertility: An Evidence Review" - Nutrients

Interview met onderzoeker Simon Alesi
Afbeelding bovenaan dit artikel: Ebor / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd