Grootste studie ooit toont aan waarom we allemaal moeten thuiswerken (ook voor bedrijven is dat beter)

Gedeeltelijk thuiswerken is tegenwoordig bij de meeste bedrijven doodnormaal én een succes. Toch zijn er managers die werknemers weer vaker terug op kantoor willen hebben. Geen goed idee volgens expert Nicholas Bloom, die het grootste experiment ooit uitvoerde naar het onderwerp.

De econoom van Stanford University is een van de belangrijkste onderzoekers op het gebied van thuiswerken en heeft bergen bewijs dat het goed is voor zowel werkgever als werknemer. In Nature beschrijft hij een nieuw experiment onder meer dan 1600 werknemers van Trip.com, een groot Chinees onlinereisbureau. Zij werkten eerst altijd op kantoor maar gingen voor het onderzoek een half jaar lang twee dagen vanuit huis aan de slag. Wat bleek: ze waren net zo productief en hadden even veel kans op promotie als hun volledig op kantoor werkende collega’s. Ook namen ze veel minder vaak ontslag. Het bespaarde het bedrijf naar schatting miljoenen dollars. “De resultaten zijn duidelijk: hybride werken is een win-win-win voor zowel de productiviteit als de prestaties en het behoud van werknemers”, reageert economieprofessor Bloom.

Vooral goed voor vrouwen en forenzen
Aan Scientias.nl vertelt hij: “Medewerkers waren ook veel gelukkiger. We hebben data over de werk-privébalans, werktevredenheid en het levensgeluk en dit werd allemaal veel beter door het thuiswerken. En misschien nog wel belangrijker: een derde minder mensen nam ontslag, wat betekent dat ze met hun voeten stemden en besloten niet naar een ander bedrijf te vertrekken. De winst was het grootst voor vrouwelijke werknemers, niet-managers en degenen die het verst weg woonden. Maar ook mannen en mensen die dicht bij het bedrijf woonden, stopten minder vaak.”

Bezorgde managers
Waarom managers dan minder baat hadden bij thuiswerken? “Zij waren vooral bezorgd over de impact van hybride werken op de productiviteit. Ze schatten dat die zou dalen met gemiddeld 2,6 procent”, legt Bloom uit. “Na het experiment waren ze veel positiever en dachten ze dat de productiviteit juist met 1 procent omhoog zou gaan. Maar dat had tijd nodig. Ik denk dat er daarom niet zo’n grote afname was van het aantal managers dat ontslag nam. Want opvallend genoeg zijn in de VS en Europa managers juist het positiefst over hybride werken, omdat ze vaak in de 30 of 40 zijn en jonge kinderen hebben. De grootste groep die weinig op heeft met thuiswerken zijn de 55-plussers. Die hebben geen kinderen meer thuis wonen dus willen wel weer terug naar kantoor. Ik ben 51 dus ik kom helaas binnenkort ook op dat punt”, grapt hij.

Jarig op een oneven dag
De Amerikaanse econoom voerde samen met collega’s het grootste onderzoek met controlegroep ooit uit naar thuiswerken: in 2021 deden 395 managers en 1217 niet-managers met een universitaire opleiding mee. Ze werkten bij Trip.com op de marketingafdeling, bij financiën of in de IT. Degenen die op een even dag jarig waren moesten vijf dagen in de week op kantoor verschijnen. Wie op een oneven dag jarig was, mocht twee dagen thuiswerken. De onderzoekers namen enquêtes af en keken naar prestaties, productiviteit en promoties tot wel twee jaar na het experiment. Ook vergeleken ze bijvoorbeeld de kwaliteit en de hoeveelheid computercode die was geschreven door software-engineers van het bedrijf.

Photo Of Mother Working At Home
Vooral vrouwen met kleine kinderen werken graag thuis. Foto: Pexels

Het hybride werk bleek geen effect te hebben op de productiviteit of de kans op promotie, maar zorgde wel dat het aantal mensen dat een andere baan zocht, drastisch daalde. “Als je hybride werken goed inricht, blijven dingen als mentorschap, innovatie en bedrijfscultuur prima behouden, als werknemers twee of drie dagen per week thuiswerken”, aldus Bloom. “Vanuit een economisch oogpunt is hybride werken een van de weinige dingen waarbij er geen duidelijke winnaars of verliezers zijn: er zijn bijna alleen maar winnaars.” Zo dacht Trip.com er ook over: het hybride werken is nu definitief ingevoerd.

Leren fietsen
De ervaren onderzoeker was eigenlijk niet eens echt verrast door de bevindingen. “Gek genoeg had ik de meeste resultaten al wel verwacht, gezien de onderzoeksdata uit de VS en Europa. Hybride werken gaat daar erg goed en werknemers vinden het geweldig. Misschien is het meest opvallende uit dit onderzoek nog wel dat managers zo enorm hun mening bijstelden na zes maanden. Van een productiviteitsdaling van 2,6 procent naar een stijging van 1 procent, een verschil van 3,6 procent dus. Dat is een flinke toename en laat zien dat veel managers sceptisch zijn voor ze het geprobeerd hebben, maar dat het meestal goed werkt in de praktijk. Het is een beetje als leren fietsen. Het ziet er moeilijk uit als je het nooit hebt gedaan, maar na tien minuten oefenen leer je dat het helemaal niet lastig is en zelfs heel erg leuk.”

Volledig thuiswerken
Deze studie gaat over twee of drie dagen per week thuiswerken, maar hoe zit het dan met werknemers die helemaal niet meer naar kantoor komen? “Onderzoek daarnaar komt met gemengde resultaten. Studies die een negatieve impact zien op de productiviteit waren vaak gericht op slecht georganiseerd thuiswerk. Denk aan het begin van de coronatijd toen het thuiswerken nog in de kinderschoenen stond”, legt Bloom uit.

“Maar de grote vraag wat betreft volledig thuiswerken is niet de impact op productiviteit, maar op winstgevendheid. Stel je voor dat je bijvoorbeeld denkt dat medewerkers die volledig thuiswerken 10 procent minder productief zijn, maar dat je ook 10 procent aan kosten bespaart omdat je geen kantoor meer hoeft te huren. En als ze dan ook nog in delen van het land wonen waar de inkomens lager liggen, dan hoef je ze misschien wel 20 procent minder loon te betalen. Dus eigenlijk kan volledig thuiswerken enorm winstgevend zijn, zelfs als de productiviteit een klein beetje afneemt. Een manager vertelde me dat zijn hele back-office voortaan volledig thuiswerkte, wat de productiviteit met 10 procent had verlaagd, maar daardoor daalden de kosten met 40 procent dus hij was extreem blij. Ik denk dat dit veel voorkomt.”

Het mooie van thuiswerken – geheel of gedeeltelijk – is dus dat het beter is voor iedereen: het bedrijf maakt meer winst en werknemers zijn gelukkiger.

Bronmateriaal

"Hybrid working from home improves retention without damaging performance" - Nature
Interview met Nicholas Bloom, economieprofessor aan Stanford University
Afbeelding bovenaan dit artikel: Pexels

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd