Grootste studie ooit toont aan hoe ongelooflijk effectief de coronavaccins waren (en zijn)

Gek genoeg waren er in coronatijd veel mensen kritisch over de vaccins, maar zij hebben (vanzelfsprekend) ongelijk gekregen. De coronaprik bleek bijzonder effectief, zo wijst nieuw Brits onderzoek uit.

Er is voor het eerst onderzoek gedaan naar de vaccinatiegraad onder de gehele Britse bevolking en gekeken naar het aantal ziekenhuisopnames en coronadoden dat voorkomen had kunnen worden als meer mensen volledig waren ingeënt.

Duizenden extra zieken en doden
Ongeveer 40 procent van de Britten had in de zomer van 2022 niet alle aanbevolen coronavaccinaties en -boosters gekregen. Had het Verenigd Koninkrijk een hogere vaccinatiegraad gehad, dan waren ruim 7000 ziekenhuisopnames en sterfgevallen voorkomen, concluderen onderzoekers van onder andere de University of Edinburgh deze week in The Lancet.

Corona in deze tijd
De afgelopen maanden neemt het aantal coronagevallen weer toe. Onlangs is er zelfs een nieuwe variant genaamd JN.1 opgedoken, die naast moeheid, hoofdpijn, hoesten en een zere keel ook vaak diarree als symptoom heeft. Geurverlies komt minder vaak voor dan bij eerdere varianten. Maar de ziekte is dus nog altijd actueel. Reden waarom met name ouderen en kwetsbaren nog steeds graag een vaccin halen.

Voor het onderzoek zijn gezondheidsgegevens van 67 miljoen Britten bestudeerd, zo ongeveer allemaal dus. Zo’n enorme anonieme dataset is ideaal volgens de wetenschappers. Er kunnen zo volgens hen grote stappen gemaakt worden in de kennis van ziektes en de behandeling van patiënten.

“Grootschalige datastudies zijn van cruciaal belang geweest voor de aanpak van de pandemie. Daardoor hebben wetenschappers razendsnel allerlei relevante ontdekkingen kunnen doen. De coronavaccins hebben levens gered. Terwijl er nieuwe varianten opduiken, zal deze studie helpen om groepen in onze samenleving en specifieke gebieden in het Verenigd Koninkrijk aan te wijzen, waar het loont om extra campagnes voor de volksgezondheid op te zetten”, legt professor Aziz Sheikh van de University of Edinburgh uit.

Wel of geen booster
De vaccinatiecampagne vloog uit de startblokken in het VK: in januari 2022 had ruim 90 procent van de bevolking ouder dan 12 jaar al minstens één dosis ontvangen. Maar tot nu toe was het niet duidelijk in hoeverre vervolgprikken en boosters zijn gezet. Alle gegevens hierover van juni tot oktober 2022 zijn daarom samengevoegd en gegroepeerd op vaccinatiestatus, waarbij de wetenschappers onderscheid maakten tussen mensen die alle vaccinaties hebben gekregen waarvoor ze in aanmerking kwamen en mensen die een booster of vervolgprik hadden gemist.

Het aantal mensen dat niet volledig gevaccineerd was, varieerde van een derde tot de helft van de bevolking. In Wales bleef de vaccinatiegraad bijvoorbeeld steken op een derde, terwijl in Noord-Ierland ongeveer de helft van de mensen gedeeltelijk gevaccineerd was. Uit de wiskundige modellen kwam vervolgens naar voren dat ruim 40.000 gevallen van ernstige Covid-19 en bijna 7200 ziekenhuisopnames en sterfgevallen voorkomen hadden kunnen worden als de Britse bevolking volledig was gevaccineerd. En let op: deze cijfers zijn slechts de extra ziektegevallen voor de vier onderzochte maanden in de zomer van 2022.

Grootste studie ooit
In alle leeftijdsgroepen vonden de onderzoekers een duidelijk verband tussen onvolledige vaccinatie en meer ziekenhuisopnames en sterfgevallen, en bij niet volledig gevaccineerde mensen van boven de 75 was er zelfs meer dan twee keer zoveel kans op zware corona als bij de volledig beschermde senioren. Vooral onder jongeren, mannen, mensen in achterstandsgebieden en allochtonen was de volledige vaccinatiegraad relatief laag.

Het grootste onderzoek dat ooit is uitgevoerd in Groot-Brittannië smaakt naar meer. De onderzoekers zeggen dat het een nieuw tijdperk inluidt voor de Britse wetenschap. “De infrastructuur om volledig gebruik te maken van het potentieel van alle verzamelde gegevens staat als een huis. Wij zijn van mening dat we deze benadering kunnen uitbreiden naar vele andere gebieden van de geneeskunde, zoals kanker, hartziekten en diabetes, om zo meer kennis te verzamelen en tot een betere behandeling of preventie van ziektes te komen”, aldus hoofdonderzoeker Cathie Sudlow van de British Heart Foundation.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd