Grootste structuur in het universum ontdekt

quasar

Wetenschappers hebben een groep quasars ontdekt die zonder enige twijfel voor dit moment de boeken in gaat als de grootste structuur in het universum. De groep is vier miljard lichtjaar breed.

Quasars zijn sterrenstelsels uit het prille begin van het universum. Wetenschappers weten al een tijdje dat deze quasars de neiging hebben om groepen te vormen: LQGs (Large Quasar Groups). En nu hebben onderzoekers een enorme LQG gevonden.

Kosmologisch principe
De groep is zo groot dat deze zelfs het kosmologisch principe in twijfel trekt. Dit is de aanname dat het universum op grote schaal er altijd hetzelfde uitziet, ongeacht vanuit welke richting u er naar kijkt. Volgens het kosmologisch principe en de moderne theorie van kosmologie zouden er in het heelal geen structuren te vinden zijn die groter zijn dan 1,2 miljard lichtjaar. De ontdekte groep quasars is aanzienlijk groter en daarmee komen die aannames in het gedrang.

Uniform
“Hoewel het lastig is om de schaal van de LQG te doorgronden, kunnen we met vrij veel zekerheid zeggen dat dit de grootste structuur is die ooit in het universum is waargenomen,” stelt onderzoeker Roger Clowes. “Dat is heel opwindend, niet om het minste vanwege het feit dat dit indruist tegen ons huidige begrip van het universum. Het universum blijkt niet zo uniform als gedacht.”

Al met al levert het onderzoek genoeg stof tot nadenken op. “Wanneer je met de snelheid van het licht zou reizen, zou het nog vier miljard jaar duren om de LQG te doorkruisen. Dat is significant, omdat het het kosmologisch principe dat al sinds Einstein in grote kring geaccepteerd is, uitdaagt. Ons onderzoeksteam is op zoek gegaan naar vergelijkbare gevallen die het principe uitdagen en we blijven deze fascinerende fenomenen bestuderen.”

Bronmateriaal

"UCLan team discover largest structure in the universe" - Uclan.ac.uk
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO / M. Kornmesser.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd