Grootste luchtschip ter wereld maakt zijn eerste vlucht

De Airlander 10 – een Britse innovatie – maakte gisteren zijn eerste vlucht en landde net voor het donker inviel weer heelhuids op aarde.

Airlander 10 is het grootste luchtschip ter wereld dat innovatieve technologieën en de beste kenmerken van vliegtuigen en helikopters combineert. Het resultaat is een zeer efficiënt luchtschip dat minder lawaai en minder vervuiling voortbrengt en een kleinere ecologische voetafdruk heeft. Het luchtschip kan bovendien overal landen: zelfs op water.

Eerste vlucht
Het Britse bedrijf Hybrid Air Vehicles heeft hard aan het luchtschip gewerkt en gisterenavond volgde de bekroning op dat werk. Airlander 10 maakte zijn eerste vlucht. Het was maar een korte vlucht, bedoeld om te demonstreren dat Airlander 10 alle beloften waarmaakt.

Zeppelin
Als je de beelden van de proefvlucht bekijkt, doet de Airlander 10 je wellicht het meest denken aan een zeppelin. Het luchtschip heeft geen interne structuur, maar behoudt zijn vorm onder meer doordat het gevuld is met helium. Het luchtschip kan – bemand – zo’n vijf dagen op rij in de lucht blijven. Onbemand kan Airlander 10 het zelfs twee weken volhouden in de lucht.

Meer proefvluchten
De Airlander 10 kan voor verschillende doeleinden worden ingezet. Bijvoorbeeld voor vervoer van goederen of het monitoren van een bepaald gebied. Voor het zover is, zullen echter eerst nog heel wat meer proefvluchten moeten volgen.

Uiteindelijk zal het allemaal moeten resulteren in een nog groter luchtschip: Airlander 50. Dit luchtschip is specifiek bedoeld voor het vervoeren van goederen en zal meer dan 50 ton spullen kunnen herbergen. Het grote broertje van Airlander 10 moet kort na 2020 op de markt komen.

Bronmateriaal

"Hybrid Air Vehicles"
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Hybrid Air Vehicles

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd