Grootste fossiele spin ooit gevonden

Wetenschappers hebben een spin aangetroffen die met poten van vijftien centimeter lang de boeken ingaat als de grootste gefossiliseerde spinachtige ooit.

De spin leefde zo’n 165 miljoen jaar geleden in China en is op sublieme wijze gefossiliseerd. Het lijf en de poten zijn nog goed zichtbaar. De spin heeft de naam Nephila jurassica gekregen en zou poten van wel vijftien centimeter lang hebben gehad.

De grootste
“Ze is de grootste, ons bekende fossiele spin,” vertelt Paul Selden. “Haar lichaam is niet het grootst, maar als je haar lange poten erbij optelt is ze wel de grootste.”

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een web met een lengte van 25 meter hebben gevonden?

Lang
De spin maakt deel uit van een geslacht dat nog steeds op aarde voorkomt: de Nephila. De oudste spin die ooit uit dit geslacht werd aangetroffen, was zo’n 35 miljoen jaar oud. Met de vondst van deze nieuwe gigant wordt echter bevestigd dat het geslacht al veel langer op aarde ronddoolt.

De moderne Nephila is een bijzondere soort. Zo zijn de vrouwtjes vele malen groter dan de mannetjes. Alles wijst erop dat dat vroeger ook al het geval was. De 35 miljoen jaar oude spin die eerder werd gevonden, is een mannetje en normaal geproportioneerd. Maar dit 165 miljoen jaar oude exemplaar is gigantisch en van het vrouwelijke geslacht.

Bovenstaande foto is gemaakt door Paul Selden.

Moderne spinnen uit het geslacht Nephila. De grote spin is het vrouwtje. Het kleintje erachter is een mannetje. Foto: Micha L. Rieser (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd