Grootste dinosauruseieren ooit ontdekt?

Russische wetenschappers claimen dat zij de grootste dinosauruseieren hebben ontdekt. Maar zijn het wel eieren?

Een Tsjetsjeense universiteit plaatste op 13 april een bericht over de vondst. Een team zou in de periode van 8 tot en met 9 april 2012 een reis hebben gemaakt naar de bergachtige gebieden van het land. Zij gingen daarheen om de twee eerder ontdekte watervallen in Sharoy, Tsjetsjenië nader te bestuderen. Maar bij aankomst deden zij een bijzondere ontdekking: fossielen van enorme dinosauruseieren, tot wel 102 cm lang. Als dat klopt, dan zouden het de grootste eieren ooit gevonden zijn.

Russische wetenschappers claimen de grootste dinosaurus eieren gevonden te hebben. Foto gemaakt door Chechen State University.
Twijfels
Volgens het bericht is het duidelijk dat het hier om eieren gaat. Maar critici hebben hun twijfels. Phys.org meldt dat een paleontoloog van de universiteit van Moskou, Valentina Nazarova, sterk twijfelt aan het verhaal. “Helaas is dit niet waar, dinosaurussen legden kleine eieren. Daarnaast is de kans erg klein dat zij ooit in het bergachtige gebied van de Noordelijke Kaukasus hebben geleefd,” vertelt zij.

Te groot
Scientias.nl legde de discussie aan Dr. John de Vos, een dinosaurusexpert werkzaam bij Naturalis. “De foto toont een aantal grote knollen. Sommige mensen zouden dit interpreteren als eieren en sommigen als geologische verschijnselen. Eieren van 102 centimeter zijn te groot voor dinosaurussen en ik denk dan ook dat het hier gaat om het laatste. Zulke ‘knollen’ komen wel vaker voor op rotsen, of in sedimenten. Geen eieren dus.”

Wat denkt u? Eieren of niet? Bekijk hier de rest van de foto’s.

Bronmateriaal

"Geograaf CSU doet sensationele vondst in de bergen van de Tsjetsjeense Republiek." - chesu.ru
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Chechen State University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd