Grootste bijdrager aan zeespiegelstijging blijft nog een tijdje smelten

pine island gletsjer

De Pine Island-gletsjer smelt flink en levert de grootste bijdrage aan het stijgen van de zeespiegel. De grote vraag is: hoelang blijft deze nog smelten? Nog zeker enkele decennia, zo blijkt nu uit nieuw onderzoek.

Om te achterhalen wat de gletsjer in de toekomst gaat doen, namen de onderzoekers – paradoxaal genoeg – een kijkje in het verleden. Ze bestudeerden hoe de gletsjer zich in het verleden gedroeg. Zo ontdekten ze dat de gletsjer 8000 jaar geleden net zo snel dunner werd als nu het geval is. De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze gesteenten die bloot zijn komen te liggen door het terugtrekken en dunner worden van de gletsjer bestudeerden.

WIST U DAT…

…de Pine Island-gletsjer een enorme scheur herbergt?

“Onze geologische gegevens brengen de geschiedenis van de Pine Island-gletsjer gedetailleerder dan ooit in kaart,” stelt onderzoeker Joanne Johnson. “Het feit dat de gletsjer in het verleden zo snel dunner werd, demonstreert hoe gevoelig deze is voor veranderingen in de omgeving: kleine veranderingen kunnen dramatische en langdurige gevolgen hebben. Op basis van wat we nu weten, mogen we verwachten dat het snelle verlies van ijs nog lang doorgaat, zeker als de door de oceaan ingegeven smelting van de ijskap voor de gletsjer met de huidige snelheid doorgaat.”

De Pine Island-gletsjer wordt nauwlettend in de gaten gehouden. De gletsjer levert namelijk een enorme bijdrage aan het stijgen van de zeespiegel. Dat komt doordat deze gletsjer steeds dunner wordt: warm oceaan water kruipt onder de ijsplaat. Om te kunnen voorspellen welke bijdrage de gletsjer in de toekomst aan het stijgen van de zeespiegel levert, moeten we achterhalen hoelang deze nog blijft smelten.

Bronmateriaal

"Previous rapid thinning of Pine Island Glacier sheds light on future Antarctic ice loss" - Antarctica.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd