Grootste beverdam zichtbaar vanuit de ruimte

Biologen hebben de grootste beverdam ter wereld ontdekt. De dam ligt in Alberta, Canada en is zo groot dat deze zelfs vanuit de ruimte zichtbaar is. De bouw zou in de jaren ’70 zijn gestart en nog steeds doorgaan. De dam is inmiddels 850 meter lang.

De biologen ontdekten de dam toen ze onderzoek deden naar de grootte en verspreiding van beverdammen in het noorden van Amerika. Uit onderzoek bleek dat de dam in de jaren ’90 al op satellietbeelden van NASA opdook. Tegenwoordig is het niet meer zo gemakkelijk om de dam waar te nemen. Het bouwwerk is inmiddels zo oud dat er diverse planten op groeien.

Een deel van de dam zou door omvallende bomen zijn ontstaan. De bevers hebben vervolgens de gaten gedicht. Volgens ecoloog Jean Thie werken bevers aan beide zijden van de huidige dam aan een kleinere dam. Binnen tien jaar kunnen deze twee dammen samen met de decennia oude variant een gigantische dam van zo’n kilometer lang vormen.

Volgens Thie hebben diverse generaties bevers aan de dam in Alberta gewerkt en wordt het werk nog steeds van generatie op generatie doorgegeven. “Het is een uniek fenomeen,” meent hij. Met 850 meter is de dam aanzienlijk langer dan de langste door mensen gebouwde dam.

Bevers bouwen dammen om een diepe en stille waterpoel te creëren waarin ze veilig zijn voor roofdieren. Het is echter zeldzaam dat bevers zo’n lange dam fabriceren. Meestal tellen beverdammen enkele tientallen meters. Een dam van 500 meter lang is al zeer uitzonderlijk. Het vorige record van de langste beverdam stond op naam van een dam in Montana, deze was 652 meter lang.

De beverdam op Google Maps
Voor alle duidelijkheid: de streep is de dam!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd