Grootste beer ooit ontdekt

Wetenschappers hebben de restanten van de grootste beer ooit bestudeerd en hebben het dier kunnen identificeren. Het dier behoort tot de soort Arctotherium angustidens en leefde zo’n twee miljoen jaar geleden. De beer zou 3,35 meter hoog zijn geweest en zo’n 1587 kilo hebben gewogen. Daarmee is de beer veel groter dan de grootste nog in leven zijnde berensoort: de ijsbeer.

“In zijn tijd (de tijd van de Arctotherium angustidens, red.) was deze beer het grootste en machtigste roofdier op het land,” vertelt onderzoeker Leopoldo Soibelzon. Volgens de onderzoekers had de beer eigenlijk geen vijanden.

Onderzoek
De restanten van de beer werden al in de eerste helft van de twintigste eeuw ontdekt, maar zijn nu pas aan een grondige analyse onderworpen. De wetenschappers vergeleken de botten van de beer met die van nog in leven zijnde soorten en konden zo inschatten hoe groot en hoe zwaar het dier moet zijn geweest.

WIST U DAT…

…de mens de holenbeer waarschijnlijk dakloos maakte?

Menu
Waarschijnlijk kon de beer zo groot worden doordat er in zijn leefgebied verder geen grote vleeseters leefden. Planteneters waren er wel volop en deze stonden op het menu van de beer. “De A. angustidens was waarschijnlijk een alleseter.” Zijn dieet was gevarieerd, maar bestond waarschijnlijk grotendeels uit vlees. “De botten en het vlees van grote zoogdieren waren waarschijnlijk heel belangrijk.”

De restanten van de beer wijzen erop dat het dier al op leeftijd was toen het stierf. Hoewel het dier geen echte vijanden had, kwam de beer er niet helemaal zonder kleerscheuren af. Hij bleek zich tijdens zijn leven meerdere keren bezeerd te hebben en een aantal van zijn verwondingen zijn nog steeds in de fossiele resten zichtbaar. Het is onduidelijk waardoor de beer gewond is geraakt. Mogelijk vocht het dier met andere mannelijke beren of met een sabeltandkat. Hoewel deze dieren veel kleiner waren dan de beer kan het dat ze de strijd om vlees toch met elkaar zijn aangegaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd