Grootste astrofoto telt maar liefst 46 miljard pixels

melkweg

Wetenschappers van de Rurh-Universität Bochum presenteerden deze week de grootste astrofoto ooit gemaakt. Deze hemelfoto bestaat uit 46 miljard pixels en ‘weegt’ 194 gigabyte.

De foto van de Melkweg bestaat eigenlijk uit heel veel foto’s die de afgelopen vijf jaar zijn gemaakt met telescopen van de universiteit in de Atacamawoestijn in Chili. Al deze foto’s zijn aan elkaar geplakt. Er is tevens een online hulpprogramma gelanceerd om gemakkelijk in te zoomen.

50.000 veranderlijke objecten
Omdat bepaalde gebieden meerdere keren zijn gefotografeerd, konden astronomen verschillen in helderheid detecteren. In totaal zijn er al meer dan 50.000 nieuwe veranderlijke objecten gevonden.

Zie je door de bomen het bos niet meer? Gebruik dan de zoekfunctie. Je kunt zoeken naar specifieke objecten, zoals Eta Carinae (een grote ster met nova-achtig karakter) of de Lagunenevel.

Mont Blanc
De astrofoto is niet de allergrootste foto ooit. Eerder dit jaar onthulde de Italiaanse fotograaf Filippo Blengini de grootste foto aller tijden. Zijn reusachtige panoramafoto van de Mont Blanc telt 356 miljard pixels. Hoewel de foto’s van de Mont Blanc in een paar weken werden geschoten, duurde de nabewerking enkele maanden! Blengini kan tevreden zijn met het eindresultaat, want zijn panoramafoto is al meer dan drie miljoen keer bekeken.

Zo ver kun je inzoomen!
Zo ver kun je inzoomen!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd