Grootste Arctische ijsberg in 50 jaar gespot

Voor de kust van Labrador (Canada) drijft een gigantische ijsberg. Dit ijseiland ontstond elf maanden geleden, toen een stuk ijs van 251 vierkante kilometer afbrak van de Petermann-gletsjer in Groenland. Het is de grootste ijsberg rondom de noordpool in 50 jaar tijd.

De Petermann-gletsjer is één van de twee grootste gletjers in Groenland. De gletsjer verbindt de Groenlandse ijskap met de oceaan. Toen elf maanden geleden een gigantisch stuk ijs afbrak, verloor de Petermann-gletsjer een kwart van haar drijvende ijsplaat.

Op dit moment wordt de ijsberg – met de naam PII-A – nauwlettend in de gaten gehouden. Boven dit artikel is een foto van het eiland te zien. Deze foto is door de Aqua-satelliet gemaakt op 25 juni. In elf maanden tijd is het ijseiland driekwart van haar totale grootte verloren. Het eiland heeft nu een oppervlak van 62 vierkante kilometer en een gewicht van 3,5 tot vier miljard ton.

Hoewel het eiland de komende maanden uit elkaar valt, is het goed om de ijsberg in de gaten te houden. De ijsberg vormt namelijk een bedreiging voor boorplatformen en schepen voor de kust van Newfoundland.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd