Groot hart op de zon te zien

Op de zon is momenteel zonnevlek AR2529 te zien. Deze zonnevlek is drie keer breder dan de aarde en heeft de vorm van een hart.

De foto hieronder is gisteren gemaakt door het nationale observatorium van Langkawi. “Ik gebruikte een 11 inch Celestron telescoop met zonnefilters om de zonnevlek te fotograferen”, legt Karzaman Achmad uit aan Spaceweather.com. “De vlek is duidelijk te zien.”

zonnevlek-2

De zonnevlek is donker, omdat het een koud gebied is in vergelijking met de omgeving. De koele plekken ontstaan door sterke magneetvelden, waardoor de warmteaanvoer vanuit het binnenste van de zon tijdelijk vermindert. Het aantal zonnevlekken zegt iets over de activiteit van de zon. Des te meer zonnevlekken, des te actiever de zon, waardoor de kans op bijv. poollicht toeneemt.

Zo groot is de aarde naast het donkere hart op de zon.
Zo groot is de aarde naast het donkere hart op de zon.
Rustige zonnevlek
Hoewel zonnevlek AR2529 op 10 april een kleine coronale massa-ejectie produceerde, is er daarna weinig meer gebeurd. Astronomen houden de zonnevlek voorlopig goed in de gaten. Wellicht dat er nog een mooie uitbarsting ontstaat.

Kijk veilig naar boven
Wil je zonnevlek AR2529 zien? Ga dan altijd naar een sterrenwacht of vraag raad bij een (amateur-)astronoom. Het is gevaarlijk om direct naar de zon te kijken. Amateur-astronomen gebruiken speciale hulpmiddelen – zoals zonnefilters – om het oppervlak van de zon te observeren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd